X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Audit la Ministerul Educației: Ce nereguli au fost găsite

20 dec. 2023,, 17:15   Politică
2731 1

În cadrul ședinței comisiei de control al finanțelor publice de azi, a fost prezentat raportul auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Educației și Cercetării (MEC) pentru anul 2022.

Misiunea de audit a Curții de Conturi a constatat că rapoartele nu prezintă o imagine corectă, în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil, notează Noi.md.

A fost emisă o opinie de audit contrară, determinată de deficiențele constatate la nivelul tuturor rapoartelor financiare, fiind afectat bilanțul contabil cu circa 2,6 miliarde de lei, veniturile – cu 1 miliard de lei și cheltuielile – cu 237,2 milioane de lei. Raportul a fost remis Parlamentului, Președintelui Republicii Moldova, Guvernului, Ministerului Finanțelor, Ministerului Educației și Cercetării, Serviciului Fiscal de Stat și Agenției Proprietății Publice.

Conform raportului, problemele identificate de audit se datorează unui control intern managerial insuficient. Deși au fost inițiate activități de implementare a recomandărilor Curții de Conturi, nivelul de executare a acestora este unul redus. Astfel, din 23 de recomandări, doar șase au fost executate, alte șase – parțial executate, 11 nu au fost executate. Au fost constatate nereguli la recunoașterea dreptului de administrator al Agenției Proprietății Publice (APP) asupra terenurilor gestionate de către minister și instituțiile fondate.

În raport se mai menționează că MEC dispune de bunuri care nu sînt necesare în activitatea sa. "Printre acestea ar fi investițiile capitale în valoare de 15,4 milioane de lei efectuate în construcția a 14 instituții de învățămînt din diferite localități din țară, necesitatea finalizării cărora a decăzut și care urmau a fi transmise în gestiunea autorităților publice locale. În urma verificărilor efectuate pe teren, 12 construcții nefinisate atestă un grad înalt de deteriorare/ruinare, iar în două cazuri s-a constatat lipsa construcțiilor".


Potrivit recomandărilor, MEC va trebui să asigure implementarea unui sistem de control intern managerial viabil, inclusiv în toate entitățile din subordine, precum și a unui Serviciu de audit intern funcțional; să efectueze inventarierea totală a patrimoniului gestionat, inclusiv la toate entitățile din subordine; să elaboreze și să aprobe reglementările aferente remunerării muncii, în special, privind modul și criteriile exhaustive de acordare a sporurilor, suplimentelor, premiilor și altor stimulări salariale.

De asemenea, MEC, în comun cu Agenția Proprietății Publice, va trebui să asigure modificarea cadrului normativ în vederea stabilirii exhaustive a entităților ale căror fondator este ministerul.

Curtea de Conturi urmează a fi informată, în termen de 6 luni, despre acțiunile întreprinse pentru executarea recomandărilor. Contactată de Noi.md, Angela Mutruc, șefa Serviciul informare și comunicare cu mass media a MEC, a spus că se va documenta asupra subiectului și va reveni cu o reacție. Pînă la momentul publicării acestui material, deocamdată, nu am primit comentariul instituției.

1
3
0
1
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?