Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 509

Analist politic: ”Pierderea de imagine a PAS este clară și vizibilă”

21 noi. 2023,, 07:21   Politică
3766 1

„Avem trei poli politici care vor încerca să se consolideze pentru a participa la viitoarele alegeri parlamentare: partidul puterii, care suferă și va continua să piardă din imagine și din alegători, polul social-democrat european, și, cel mai probabil, se va coagula și un pol statalist de stînga – socialiștii moldoveni ”.

Concluzia a fost făcută de comentatorul politic Victor Nichituș în contextul rezultatelor celor două tururi ale alegerilor locale generale, informează tribuna.

Potrivit spuselor sale, după cele două tururi de alegeri, Partidul Acţiune şi Solidaritate a obţinut cele mai multe mandate de primar, 291, dar fără a cîştiga vreun municipiu, urmat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova cu 144 de mandate. Independenţii au obţinut victorii în 116 localităţi, iar Partidul Social Democrat European a obținut conducerea a 103 primării.

„Factorii interni ai procesului de identificare al polilor de coagulare ai opoziției moldovenești sînt clari: PSDE, MAN, Partidul Nostru și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, formațiuni politice pro-europene de orientare social democrată și Partidul Socialiștilor, formațiune politică statalistă de stînga, pe locul doi la alegerile locale, pe altă parte”, a constatat el.

Victor Nichituș a spus că nu comentează nimic „despre formațiunile politice aflate în siajul lui Ilan Șor, în exercițiul electoral s-a văzut că acestea au probleme, nu este clar dacă avantajul minim obținut în urma alegerilor locale va fi suficient pentru depășirea lor”.

„Sînt sceptic că partidele stataliste, care au obținut rezultate bune la alegerile locale (144 de primării înseamnă ceva), vor risca să colaboreze cu acestea.

Pe de altă parte, partidul puterii, Partidul Acţiune şi Solidaritate, nici după turul al doilea nu a reușit să cîştige un mandat de primar în cele 11 municipii ale ţării în care au avut loc alegeri locale. Pierderea de imagine a PAS este clară și vizibilă – nu poate fi ascunsă. Cel mai probabil, eșecul înregistrat va fi gestionat prin exerciții propagandistice care vor sublinia importanța geopolitică a guvernării și rolul deținut în eventuala oferire a unei date de începere a negocierilor de aderare”, a mai notat expertul.

15
3
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?