Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ambasadorul Rusiei: "Moscova examinează adresarea Tiraspolului"

6 mar. 20:45   Politică
3063 0

În prezent, pe platformele rusești se discută despre documentele primite din partea Tiraspolului.

Despre acest lucru a declarat ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, în cadrul unei întrevederi cu liderul autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, în cadrul căreia, printre altele, a fost discutat apelul Transnistriei către Rusia în urma rezultatului Congresului general al deputaților de toate nivelurile desfășurat la Tiraspol.

Potrivit ambasadorului rus, reacția conducerii Consiliului Federației a Dumei de Stat a Federației Ruse este deja cunoscută. Problemele expuse de delegații congresului vor fi examinate în profunzime de către autoritățile ruse. Diplomatul și-a exprimat speranța că va avea ocazia să discute concluziile și rezultatele cu liderul regiunii transnistrene.

Vadim Krasnoselski a declarat că, de cînd Republica Moldova și-a proclamat cursul spre integrarea europeană, situația deja dificilă a Transnistriei s-a înrăutățit considerabil. El a menționat că locuitorii regiunii transnistrene nu încearcă să influențeze alegerea vectorului Moldovei de dezvoltare ulterioară, dar, în același timp, nu acceptă politica de impunere a unor valori și orientări străine.

Liderul autoproclamatei RMN a vorbit despre pierderile economice suferite de regiune din cauza introducerii taxelor vamale pentru întreprinderile transnistrene, pe care Tiraspolul le consideră "noi măsuri de blocaj din partea Moldovei".


Potrivit lui, pierderile reale nu se încadrează în cadrul unor cifre concrete, fiind vorba de profituri pierdute, venituri fiscale neîncasate de Transnistria, căderi ale agenților economici care nu rezistă presiunii, lipsa oportunităților de investiții interne și de dezvoltare a afacerilor și a economiei în ansamblu.

"Vreau să le reamintesc politicienilor moldoveni că au fost aleși de popor pentru a ține cont de opinia acestuia, nu pentru a-i împărți în răi și buni, de mîna a doua și de mîna întâi", a declarat Vadim Krasnoselski. El a subliniat că cel de-al VII-lea Congres al deputaților de toate nivelurile a fost organizat în Transnistria pentru a îndemna comunitatea internațională să asculte poporul.

De asemenea, Vadim Krasnoselski a atras atenția asupra faptului că unii diplomați occidentali, acționînd în calitate de avocați, încearcă să justifice acțiunile autorităților moldovenești, numindu-le "calea spre Europa". "Atunci apare o întrebare firească: ce înseamnă "Europa" pentru oameni? Înseamnă oare o restricție a activității antreprenoriale? Înseamnă nedeschiderea sau blocarea conturilor bancare? Înseamnă o dublă impozitare? Înseamnă jefuirea oamenilor?", a notat Vadim Krasnoselski în discuția sa cu ambasadorul rus.

Anterior, Biroul pentru politici de reintegrare al Moldovei a declarat că respinge declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol.

Biroul pentru politici de reintegrare a reamintit că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu UE, avantajoase pentru toți cetățenii.

După cum s-a anunțat, la 28 februarie, autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană a cerut ajutor Rusiei și mai multor structuri și organizații internaționale din cauza "blocadei economice tot mai mari din partea Republicii Moldova"

Rezoluția corespunzătoare a fost adoptată de congresul deputaților din cadrul autoproclamatei RMN. Aceștia au susținut decizia de a adresa acest demers Consiliului Federației Ruse și Dumei de Stat, ținînd cont de faptul că în Transnistria locuiesc peste 220.000 de cetățeni ruși. Tiraspolul a reamintit, de asemenea, experiența pozitivă unică de menținere a păcii în regiune și statutul Moscovei de garant și mediator în procesul de negocieri.

21
0
2
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?