X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Aderarea la UE: Diferențe între Ucraina, R. Moldova și Georgia

17 iun. 2022,, 09:00   Politică
2978 0

Nu este pentru prima dată cînd în cadrul „trioului asociat”, reunind Ucraina, Georgia și Republica Moldova, se cîntă cu voci diferite, ba, mai mult decît atît, se aud chiar apostrofări reciproce în văzul întregii lumi, care fac ecoul presei internaționale.

A fost suficient ca prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibașvili, să pretindă că țara sa trebuie să obțină înaintea Ucrainei și Republicii Moldova statutul de stat candidat la Uniunea Europeană, că de la Kiev s-a reacționat imediat pentru a da peste nas celor care încearcă să sară rîndul la ușa Bruxellesului, scrie Noi.md cu referire la moldova.europalibera.org.

Fiecare dintre cele trei țări are șansele proprii, încît pînă la urmă, nici nu mai contează în ce ordine ar putea obține ele statutul, la care aspiră, de state candidate la Uniunea Europeană. Însă, indiferent de pretențiile cuiva, Ucraina însîngerată, care duce un război inegal de apărare de aproape patru luni de zile împotriva Rusiei, ar fi prima îndreptățită să obțină, începînd chiar cu săptămîna viitoare, statutul rîvnit de țară candidată și șanse clare de aderare în perspectivă la Uniunea Europeană.

Tragediei războiului trebuie să i se pună capăt, pentru reîntronarea păcii, pentru stabilitatea globală și pentru ca Ucraina, Republica Moldova sau Georgia, ca și alte state candidate deja, să se poată dezvolta în familia europeană.

La întîlnirea cu președinta Maia Sandu, pe 15 iunie, la Chișinău, președintele francez Emmanuel Macron a transmis un mesaj pozitiv, de susținere a aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, punînd în valoare și noul său proiect al unei Comunități Politice Europene, care nu se dorește o alternativă la Uniunea Europeană. Dar, ceea ce așteaptă astăzi și clasa politică, și societatea este, înainte de toate, un răspuns lămuritor de la Consiliul European, prezidat de Franța, la cererea de a acorda statutul de candidat Republicii Moldova. Un răspuns pozitiv de la Bruxelles, cu oricît de multe și drastice condiții, va face ca președintele Macron să rămînă în istoria recentă a Republicii Moldova ca solul dorit al Europei cu vești bune, în niște timpuri extrem de grele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?