Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

A fost anunțată prognoza pierderilor în cel mai pesimist scenariu al conflictului din Orientul Mijlociu

3 noi. 2023,, 06:00   Politică
2522 0

În cazul unei escaladări continue a conflictului din Orientul Mijlociu, pierderile economiei mondiale pot ajunge pînă la 2.000 de miliarde de dolari.

Acest lucru a fost raportat de un economist al secției EY-Parthenon a uneia dintre cele mai mari companii de consultanță Ernst & Young, Gregory Dako, într-o discuție cu The New York Times (NYT). După cum a precizat expertul, dacă acțiunile militare se extind, ceea ce el consideră cel mai rău scenariu, în regiunea Orientului Mijlociu ar putea începe o recesiune moderată, iar prețul petrolului ar putea crește pînă la 150 de dolari pe baril. "Implicațiile economice globale ale unui astfel de scenariu sunt grave", a spus el.
Aihan Kose, economist-șef adjunct la Banca Mondială, a declarat pentru publicația citată că, pentru piața energetică, ceea ce se întîmplă în Orientul Mijlociu va avea implicații globale.
Potrivit lui Jason Bordoff, director al Centrului pentru politici energetice globale de la Universitatea Columbia, conflictul palestiniano-israelian a făcut ca situația economică să fie instabilă și alarmantă. El a adăugat că, în opinia sa, majoritatea statelor, inclusiv SUA, Uniunea Europeană, Iranul și statele din Golf, nu au niciun interes în escaladarea conflictului.
"Este pentru prima dată cînd ne confruntăm cu două șocuri energetice în același timp", a declarat directorul economic al Băncii Mondiale, Indermit Gill, referindu-se la conflictele din Orientul Mijlociu și Ucraina.
Economia mondială încă se resimte de pe urma pandemiei, deoarece nu toate țările și-au revenit după efectele acesteia, au precizat autorii. Aceștia au adăugat că majorarea prețurilor la energie va duce la creșterea costului producției de alimente și la reducerea puterii de cumpărare a gospodăriilor, precum și la declanșarea unui nou val de migranți din Orientul Mijlociu către Europa.
2
0
0
3
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?