Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Fostul șef AAC acuzat că ar mai fi deținut o funcție, din care a primit venituri de 70 mii euro

18 mai. 2021,, 16:45   Societate
2756 0

Fostul șef al Autorității Aeronautice Civile a fost luat la ochi. În perioada în care deținea postul, Eugen Coștei ar fi ocupat încă o funcție de conducere la o firmă din Marea Britanie, iar suma de circa 70 mii euro, obținută pentru servicii de consultanță ș.a., se regăsesc în declarația de avere, însă nu și în raportul financiar al companiei. În plus, funcționarul ar fi angajat o persoană pe timpul când era la șefia AAC, cu care s-ar fi aflat în conflict de interese.

Solicitat de unimedia pentru a comenta acuzațiile, Eugen Coștei a venit cu explicații în privința venitului suplimentar, iar alte acuzații le-a calificat drept falsuri, lansate de unii din „actuala conducere AAC, pentru a-l denigra”.

În documentul ajuns în atenția presei se menționează faptul că „în perioada în care Eugen Coștei a deținut funcția de Director al AAC acesta a deținut și funcția de Director al companiei din UK cu numele Euro Aviation Consulting Team LTD (nr. 07528339)”, fapt negat de Coștei.

„Compania era în procesul de închidere, închiderea companiei nu este așa de simplu, mai ales că trebuia să fie schimbat, închise unele momente și procese care dura mai mult, că trebuia și bani și alte chestiuni, dar nu eram nicidecum”, a afirmat Coștei.

Totodată, Eugen Coștei, în anul 2019 ar fi obținut venit din partea Euro Aviation Consulting Team LTD în sumă totală de 70000 euro, pentru servicii de consultanță, etc. însă aceste sume nu au fost reflectate în raportul financiar al companiei, informația fiind calificată de fostul șef al AAC drept una complet falsă.


Potrivit informațiilor, Eugen Coștei este fondator la cel puțin două SRL-uri (1. SRL “Protemcom”, 2. SRL “Sibocom”) împreună cu domnul Igor Ivanov, pe care Eugeniu Coștei în perioada în care a fost Director al AAC l-a angajat în baza unui contract individual de muncă, în afara statelor de personal, fără concurs și într-un mod total netransparent.

„Aceste două companii au fost fondate încă în 2002, care au lucrat undeva 1-2 ani sau trei. Pe urmă eu am ieșit, iar Ivanov nu a reușit să facă toată procedura care trebuia să se facă anume la camera de înregistrare. Referitor la conflictul de interese, companiile pe care le-ați menționat au fost antrenate în alt gen de activitate, ceva de producere unei haine speciale, ceea ce vorbim despre Igor Ivanov. Acesta este un expert internațional în domeniul securității aeronautice și protecția de date personale. Noi am lucrat împreună în Kazahstan, în cadrul proiectului organizației aviației civile internaționale, era un proiect care era inițiat de ei pentru a ușura ieșirea Kazahstanului din lista neagră a Uniunii Europene, a companiilor aeriene. Pe el l-am luat anume ca persoana care cunoaște ce înseamnă securitate aeronautică, care sunt problemele, ce trebuia să fie în Moldova, dar nu conflict de interese că noi am avut cândva relații. Cine în Moldova nu are cunoștințe, nu se cunoaște unul pe altul, nu văd niciun conflict de interese. Asta am înțeles că a fost trimis de Autoritatea Aeronautică Civilă ca actualul director are ceva negativ că și eu am găsit unele momente când era el director și acum ca răzbunare caută niște prostii care sunt departe de realitate”, a afirmat acesta.

Ce ține de contractul de instruire a personalului AAC de către Institutul European de Aviație, încheiat de fostul director, care nu ar fi acreditat pentru a ține cursurile pe care le-a oferit pentru AAC, Coștei a afirmat că nu este nevoie ca AAC să le autorizeze, iar prețul nu a fost mai mare decât la alte instituții europene.

„Nu știu de ce se vehiculează unele persoane de la Autoritate anume că aceste cursuri ar fi nevoite să fie autorizate de AAC. Acele cursuri de care vorbim nu necesită o autorizare specială. În primul rând în baza certificatelor a lectorilor care au venit. Se vorbește de mai scump, nu mai scump decât alte instituții europene care tot prestează servicii de pregătire. Toate instituțiile în timpul pandemiei au propus cursurile online, dar cele efectuate de Institutul European, ei avut în Moldova, au lucrat pe loc, cu fiecare înscris și calitatea predării când este specialistul pe loc este mai înalt decât ești pe online”, a conchis acesta.

Pe 8 aprilie 2020, Ministerul Economiei și Infrastructurii i-a cerut directorului Autorității Aeronautice Civile (AAC), Eugen Coștei, să își prezinte demisia.

Eugen Coștei a fost numit în funcția de director al AAC la data de 13 decembrie 2019. El a fost selectat în urma unui concurs organizat de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?