X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Mărturiile cutremurătoare ale unei moldovence stabilite în India: ”Se simte o panică”

28 apr. 2021,, 14:18   Societate
3404 0

Zilnic, India înregistrează peste 300 de mii de îmbolnăviri, ajungînd la cel mai mare nivel de infectare înregistrat în vreo țară timp de 24 de ore. Presa străină scrie că au loc incinerări în masă, iar sistemul medical nu mai rezistă presiunii.

O confirmă și Diana Moraru, o moldoveancă stabilită de 14 ani în Mumbai, care este al doilea cel mai populat oraș din India.

Se simte o panică, magazine închise, rînduri enorme la laboratoare, clădiri întregi închise și izolate, transmite NOI.md cu referire la agora.md.

„Mumbai, și în general India, a trecut de primul val destul de bine, avînd în vedere densitatea și numărul de oameni. La începutul lui martie 2021, se tot auzea ca numărul de cazuri crește, și crește destul de rapid, dar oamenii se bazau pe experiența din primul val și nu prea au luat în serios noile infectări. În plus, oamenii erau deja obosiți și chiar în depresie. Pe 30 martie, s-au declarat 4.758 de cazuri pe zi în Mumbai, ceea ce nu e atît de mult pentru un oraș cu o populație de 20 de milioane. Pe 4 aprilie, se raportau 11.163 de cazuri pe zi. Și de atunci se simte o panică, magazine închise, rînduri enorme la laboratoare, clădiri întregi închise și izolate. Magazinele alimentare sînt deschise de la 7 pana la 11 dimineața, iar de la 7 seara nu ai voie sa ieși în stradă. Sîmbăta și duminica totul este închis. Poliția te supraveghează la orice colț”, povestește Diana Moraru.

Spitale pline și incinerări masive


Cea mai gravă epidemie de coronavirus din lume a făcut ca spitalele indiene să se lupte cu lipsa de paturi și oxigen medical. Rata infecțiilor crește în cel mai rapid ritm din lume, pe 27 aprilie fiind înregistrate 362.902 de îmbolnăviri.

Foarte multe hoteluri transformă camerele și le dau pentru uz medical sau cu scop de izolare a persoanelor bolnave. Chiar și trenurile care au cușetă de dormit, s-au transformat în spitale.

„Medicii nu mai fac față. În fiecare zi, găsești un post pe social media, cu un doctor în lacrimi povestind și implorînd oamenii să stea acasă și să poarte masca oriunde ar ieși. Medicamente sînt, dar asistența medicală nu reușește să aibă grijă de toți pacienții, rata admisiei în spitale a crescut cu 300%. Nu sînt paturi, este criză de oxigen. Se anunță multiple versiuni de mutant al virusului (dublu, triplu) care devine foarte agresiv la orice varianta de mutație. Oamenii mor mult mai repede și, ceea ce este mai șocant, e că tinerii au fost și sînt afectați. Ceea ce este natural, avînd în vedere că doar populația de la 45 de ani în sus are voie sa se vaccineze. În plus, persoanele mai tinere de 45 de ani, reprezintă forța de muncă și așa se explică infectarea”, spune Diana Moraru.

Pe 27 aprilie, în India au fost înregistrate 3.285 de decese provocate de COVID-19. Conform modelelor de predicție ale Institutului pentru Evaluare Metrică a Sănătății, Universitatea din Washington, numărul de decese ar putea atinge un vîrf de peste 13.000 pe zi, de patru ori mai mult decît numărul actual de decese zilnice.

Potrivit presei internaționale, în fața crematoriilor din orașele mari, ambulanțele așteaptă la coadă pentru a incinera morții. Aglomerația fără precedent a forțat crematoriile să renunțe la ceremoniile individuale.

Restricții dure în toată țara

Guvernul și administrația locală au impus restricții, închizînd totul cu excepția serviciilor esențiale.

„Practic, nu mai avem nici un privilegiu. Suntem închiși în case. Nu ai voie să ieși fără mască nici măcar pînă la colțul străzii. Toate birourile private sînt închise (lucrul exclusiv de acasă). Saloanele, sala de forță, bazinele s-au închis primele. Nu se dă voie să organizezi petreceri, nici nunți. Clădiri religioase, temple, moschee, biserici, sînt închise. Sîmbăta și duminica – lockdown. Adică totul este închis, iar transportul nu circulă. Ești amendat chiar și dacă nu porți masca corect, de exemplu nasul nu este acoperit”, afirmă Diana Moraru.

Tînăra stabilită în India povestește că mulți oameni au rămas acum fără muncă. Pînă în prezent, în India au fost înregistrate 18 milioane de cazuri de infectare cu virusul COVID-19, iar peste 200 de mii de persoane au murit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?