X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Îngrijorător: 14 explozii s-au produs din cauza buteliilor de gaz neconforme

21 iul. 2021,, 11:41   Societate
2326 1

Buteliile cu gaz instalate în gospodării continuă să facă victime, pe motiv că sînt folosite cu abateri de la normele de siguranță.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, de la începutul anului s-au produs 14 explozii, iar majoritatea au avut loc din cauza buteliilor de gaz neconforme.

Gospodăria Victoriei Calmîş din satul Pănăşeşti, raionul Străşeni, nu este conectată la conducta de gaz. Femeia spune că nu are destule resurse financiare pentru asta și este nevoită să folosească butelia.

"Eu sînt văduvă de 37 de ani şi nu am putut să ne achităm ca să punem pe vremea aia şi iată asta e tot. Se duce nepotul cu balonul, îl dau bani, îl umple şi gata."

Cu aceeași problemă se confruntă și Maria Raiu din satul Scoreni, raionul Străşeni.


"Noi aici moştenim casa bunicei şi ea tot aşa s-a folosit de butelia de gaz şi noi în continuare, pînă o să ne conectăm la gazul centralizat o să ne folosim în continuare de butelie."

Femeia spune că știe despre riscurile la care se supune, dar afirmă că respectă cîteva reguli stricte.

"Nu o punem în încăpere, la aer închis ca să nu explodeze, ca să nu fie probleme ne străduim şi noi cît de cît."

Potrivit expertului în energetică, Victor Parlicov, principalul motiv al utilizării buteliilor de gaz este sărăcia.

"Gazul propan-butan mai mult se utilizează în localităţile unde nu este gaz natural, unde lumea este relativ săracă şi vrea un confort cît de cît. Aragazele electrice sînt mult mai eficiente, problema este că aragazele electrice moderne sînt mult mai scumpe."

Există, însă, și cîteva soluții pentru a evita tragediile.

"Trebuie restabilit sistemul de monitorizare şi de verificare a calităţii lor, trebuie de creat un sistem de informare a oamenilor cu privire la modul de exploatare a acestor baloane", a menționat Victor Parlicov.

"Îndemnul nostru este ca specialiştii să verifice, în primul rînd, aceste butelii de gaz. Mai mult ca atît, nu trebuie verificată butelia de gaz folosind flacăra deschisă. Acestea trebuie ţinute într-un suport rigid metalic în afara locuinţei, în afara clădirii în aşa fel ca să nu fie expuse riscului", a remarcat Liliana Pulcalu, ofiţer de presă al IGSU.

La începutul săptămînii, un bărbat de 60 de ani din raionul Nisporeni a ajuns la spital în urma unei explozii provocate de o scurgere de gaze în propria casă. O explozie de proporţii s-a produs şi în anul 2018, într-un bloc din sectorul Rîșcani al Capitalei. Atunci au decedat 5 persoane, printre care şi un copil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?