X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Poziția Procuraturii Anticorupție față de modificările legislative propuse de guvernare

7 apr. 2023,, 11:16   Societate
2673 0

Procuratura Anticorupție și-a exprimat unele obiecții față de proiectul de lege privind delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție și a Centrului Național Anticorupție la investigarea cauzelor de corupție, votat recent de guvernare în prima lectură.

Procuratura Anticorupție consideră că adoptarea proiectului în această versiune nu ar asigura realizarea scopului proiectului, prin urmare, instituția cere Parlamentului să revină la o altă versiune a legii respective, trimisă spre avizare în februarie 2023.

Într-o analiză a instituției, se precizează că prin majorarea substanțială a numărului de subiecți și micșorarea valorii prejudiciului în cazul infracțiunilor date în competența CNA, această inițiativă ar avea un efect invers decît scopul urmărit, fapt ce ar duce la majorarea substanțială a numărului de cauze penale din gestiunea CNA și a PA.

"Procuratura Anticorupție consideră imperativ a se reveni la versiunea anterioară trimisă spre avizare care, drept rezultat ar genera o reducere de circa 23% din volumul total de cauze penale în gestiunea PA sau de circa 40% din numărul cauzelor aflate la urmărirea penală. La moment, PA are în gestiune peste 1100 cauze, inclusiv aproximativ 600 care se află în faza de urmărire penală și 500 care se află în faza de judecată", se arată într-o notă informativă semnată de Procuratura Anticorupție.

Potrivit instituției, în prezent, în cadrul Procuraturii activează 52 procurori, dintre care 20% sînt procurori delegați din alte procuraturi, număr insuficient pentru a face față volumului mare de dosare.


Totodată, conducerea PA mai afirmă că este conștientă de criticile venite din partea societății referitoare la faptul că în Moldova, în dosarele de corupție, sînt condamnați preponderent infractori de nivel mic.

"Pentru anul 2022, din 147 persoane condamnate în cazurile în care acuzarea de stat a fost susținută de PA, doar 12% au fost condamnați la pedeapsă cu închisoare cu executare. Aceasta reflectă faptul că dosarele care ajung pe masa judecătorilor sunt, în mare parte, pentru infracțiuni mai puțin grave, unde legea permite suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoare", se arată în declarație.

Reprezentanții Procuraturii mai afirmă că resursele limitate ale procurorilor PA și ofițerilor CNA trebuie să fie aplicate pentru combaterea corupției la nivel înalt și a corupției sistemice.

"Versiunea legii trimisă spre avizare în februarie 2023 a ajuns la o formulare care ar duce la realizarea scopului pe care ni-l propunem și care este și o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană. Ne dorim ca Parlamentul să voteze un proiect de lege care să sprijine Procuratura Anticorupție să lupte cu marea corupție", se arată precizează în declarație.

0
2
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?