Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

Gribincea către Dragalin: "Procurorii onești nu au de ce să se teamă"

20 mai. 16:14   Societate
2963 0

Vladislav Gribincea, director al Programului Justiție la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, o organizație neguvernamentală, o asigură pe șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, că el și colegii săi nu sînt oponenții acesteia în lupta împotriva corupției după controversa legată presupusele conexiuni dintre membra Comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor.

„Primele rezultate încurajatoare ale vettingului le vedem cu toții. Acest proces trebuie să continue, indiferent de preferințele unei sau ale altei instituții sau persoane. Procurorii onești nu au de ce să se teamă”, a scris Vladislav Gribincea pe pagina sa de Facebook.

„Discuțiile în contradictoriu pe rețelele sociale doar subminează procesul de vetting. Sînt sigur că celelalte instituții ale statului și Comisia Vetting - Comisia Pre-Vetting vor analiza cu cea mai mare atenție și diligență probele pe care le aveți. Pentru Dvs., eu am fost mereu la un sunet distanță pentru orice clarificări”, a mai adăugat acesta, notează Noi.md cu referire la anticoruptie.

Postarea lui Vladislav Gribincea este o reacție la o altă postare a Veronicăi Dragalin în care aceasta din urmă respinge acuzațiile legate de criticile Centrului de Resurse Juridice din Moldova cu privire la scrisoare despre presupusele relații dintre Tatiana Răducanu, pe de parte, și fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor.

Pe 14 mai, Centrul de Resurse Juridice din Moldova a publicat un comunicat, în care a menționat că acuzațiile lansate la adresa Tatianei Răducanu au drept scop „blocarea de către procurorii anticorupție a evaluării integrității lor, reformă cu care Veronica Dragalin a declarat public că nu este de acord”.


„Pornirea de către procurorii anticorupție a unei cauze penale care vizează un membru al Comisiei Vetting de asemenea este ilegală. Conform legii, aceasta este competența exclusivă a procurorului general, iar pornirea urmăririi penale nu poate să aibă loc decît cu acordul Comisiei”, se menționează în comunicatul Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Pe 14 mai 2024, Tatiana Răducanu și-a anunțat demisia din comisiile de Pre-vetting și Vetting care verifică integritatea judecătorilor și procurorilor. Demisia a fost anunțată la cîteva ore după ce, pe un portal a apărut o scrisoare a șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Potrivit acestei scrisori, la 30 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal și o suspectează pe Tatiana Răducanu de corupție, abuz de putere și afiliere cu Platon și Șor. Aceasta respinge acuzațiile.

2
2
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?