Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Statistică îmbucurătoare. Numărul minorilor certaţi cu legea a scăzut

14 dec. 2023,, 16:15   Societate
2325 0

Statistică îmbucurătoare. Numărul minorilor certaţi cu legea a scăzut cu peste 30 la sută în primele 11 luni ale anului faţă de perioada similară a lui 2022.

Oamenii legii spun că e un rod al colaborării dintre Poliţia Naţională şi instituţiile de învăţămînt, care au încheiat un parteneriat în domeniul educaţiei juridice şi a prevenirii delicvenţei juvenile. Potrivit oamenilor legii, violenţa din familie şi anturajul dubios influenţează comportamentele agresive ale minorilor, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

Cele peste 400 de infracţiuni au fost săvîrşite de 647 de copii. Este vorba despre jafuri, tîlhării, furturi, dar şi acţiuni de huliganism. Mai mult de jumătate au fost comise în mediul urban.

Aliona Dragomerițcaia, reprezentant INSP: „Dacă să vorbim la aspect de victime sunt fetele, dar la săvîrşirea infracţiunilor predomină băieţii. Vîrsta este între 14-17 ani. Sunt atît din familii bune, cît şi din social vulnerabile. Este îmbucurător faptul că recidiva la noi este doar în 11 cazuri.”

Potrivit psihologilor, violenţa din familie şi anturajul dubios influenţează comportamentele agresive ale minorilor. Comunicarea este salvatoare, spun specialiştii. Din 2020, ministerele Afacerilor Interne şi Educaţiei din Chişinău au încheiat un parteneriat, al cărui scop este combaterea infracţiunilor în rîndul minorilor. Peste 15 mii de elevi din 250 de şcoli au beneficiat de programe de educaţie juridică.


„Eu, de exemplu, am învăţat cum corect să coordonez cu un poliţist. Să cunosc ce drepturi am, dar şi ce obligaţii am. Cum pot ajuta colegii, în situaţii de bullying, să-l ajut să treacă peste aceasta, dar şi alte lucruri interesante.”

„Facem ceva nou. De exemplu, la o lecţie prelevăm amprente, colectăm detaliile. La altă lecţie vedem ce conţine sîngele. Aflăm mai multe despre legi, despre aspectul juridic.”

„La aceste lecţii, copiii învaţă că odată cu înaintarea în vîrstă cresc şi responsabilităţile lor. Necunoaşterea legii nu salvează de culpă. Delicvenţa juvenilă pune amprentă pe viitorul lor.”

Cursul este opţional şi e predat de un profesor şi angajaţii poliţiei. Programul a fost implementat cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Daniela Misail-Nichitin, secretar de stat, Ministerul de Interne: „Rolul şcolii este unul foarte esenţial în a identifica acele comportamente de la o etapă foarte timpurie. Atunci, bineînţeles, noi putem identificînd acest comportamente la o etapă timpurie, noi putem vorbi de o scădere a numărului de copii care comit infracţiuni.”

În prezent, o astfel de disciplină se predă în şcolile din Georgia, Bosnia şi Herţegovina, dar şi Macedonia.

0
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?