Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Moldsilva dă asigurări că va livra cantitatea necesară de lemn ocolurilor silvice

2 aug. 2022,, 17:15   Societate
2633 0

Agenția „Moldsilva” dă asigurări că va livra cantitatea necesară de lemn tuturor celor 24 de ocoluri silvice din Republica Moldova. Lemnul respectiv vîndut ulterior celor care au depus cereri de procurare la primării pînă la 31 iulie.

Șeful Direcției Fond Forestier din cadrul Agenției „Moldsilva”, Iulian Mamai, a precizat că pînă în prezent au fost recoltați aproape 24 de mii de metri steri de lemn de foc în urma lucrărilor silvice care au loc în primul semestru al acestui an, transmite Știri.md cu referire la Radio Chișinău.

Totodată, în semestrul doi, urmează a fi pregătiți livrați încă 250 de mii de metri cubi de lemn.

„Cu referință la lemnul de foc propus spre comercializare de către „Moldsilva”, menționez prețul de la franco-parchet sau platforma primară de unde se execută lucrările variază de la 550 de lei la 875 de lei în dependență de specii, ne referim acum la specii tari. Lemnul moale variază de la 350 de lei la 475 de lei, iarăși specia și entitatea silvică”.

Cei care nu au reușit să depună pînă la 31 iulie cereri pentru procurarea lemnelor de foc la primărie, se pot adresa direct la ocolul silvic, a spus Iulian Mamai.


Potrivit Biroului Național de Statistică, peste 680 de mii de familii din Republica Moldova își încălzesc locuințele cu lemn sau cărbune, alte 285 de mii cu gaze naturale, iar 165 de mii au încălzire centralizată.

Reamintim că anterior, Vasile Chirtoca, președintele DAAC-Hermes, care implementează mai multe proiecte de refacere a habitatului natural uman, inclusiv dezvoltarea silviculturii a declarat că pădurile moldovenești trebuie protejate de așa zișii ”tăietori legali” de păduri care sub umbrela exportului ar tăia ilegal masa lemnoasă. Potrivit lui, lemnele de foc sînt disponibile în afara pădurilor și pot fi luate dacă începeți să defrișați arbori care au crescut de peste 25 de ani de reformă agrară pe terenuri agricole care nu sînt cultivate. Există zeci sau chiar sute de hectare de astfel de teren în fiecare primărie. Totuși, este o muncă deloc ușoară, care necesită mobilizarea urgentă a resurselor organizatorice și materiale, precum și voința autorităților de toate nivelurile. Dacă această activitate poate fi organizată în acest an, atunci terenurile agricole eliberate de vegetația forestieră pot fi folosite în scopul propus pentru semănatul culturilor de primăvară în 2023.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?