Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Cum unii „savanţi” continuă să toarne duhonie peste sufletele elevilor

20 dec. 2018,, 18:20   Societate
3155 3

În faţa noastră se află un manual pentru cl. a IX-a, editat în 2011 în România pe banii celor de pretutindeni: „Istoria românilor. Epoca contemporană", autor al căruia este unul din fondatorii concepţiei sovietice a construcţiei socialiste în Moldova Boris Vizer.

Este o lucrare totalmente xenofobă, plină de falsuri şi ură faţă de tot ce-i nu-i „românesc", mai ales faţă de ideea statalităţii moldoveneşti şi faţă de Rusia/URSS. Totodată din el răbufneşte un naţionalism primitiv, comparabil doar cu manualul de cavernă al lui D. Dragnev şi I. Varta.

Şi aici ne ciocnim de o terminologie nazistă de tipul: „neam românesc", „alogeni", „străini", „venetici", „imigranţi de diferite etnii" (p. 9, 35, 63, 65, 103, 104, 107, 108 etc.) care se bucurau de „angajare preferenţială în cîmpul muncii" şi fiind „aşezaţi în oraşe, creau mari probleme sociale pentru populaţia locală", făcînd „situaţia băştinaşilor şi mai deplorabilă" (p. 65) şi agravînd prin angajarea... străinilor situaţia socială a populaţiei băştinaşe (p. 85). Dl. profesor este îngrijorat întîi de toate de „componenţa etnică" (p. 9, 10, 36, 67, 86), de faptul „creşterii vertiginoase a numărului populaţiei alogene", de aceea că „numărul etniilor străine a crescut considerabil", că „majoritatea orăşenilor o alcătuiau străinii, în Basarabia – ruşii, evreii, ucrainenii. Fiind de altă cultură şi avînd alte tradiţii şi interese, aceştea manifestau... o atitudine ostilă faţă de băştinaşi şi faţă de cultura lor. Anume această situaţie determina caracterul subversiv al mişcărilor politice opoziţioniste şi separatiste din oraşele Basarabiei". Iar toate problemele României erau cauzate din exterior (p. 10, 27). Ultrafobie! Iată cine sînt duşmanii românilor! – exact ca la Hitler & Antonescu, care aveau insomnie din cauza aceasta. Iar armata rusă, care a salvat România de dezastrul total în 1916, în realitate „i-a provocat" „prejudicii materiale considerabile" (p. 16).

De pe paginile „manualului" sînt răspîndite falsuri grosolane şi referitor la situaţia interbelică. Astfel, la p. 16 (28) autorul scrie că sub regim românesc „Basarabia a cunoscut un proces intens de modernizare, dezvoltare a agriculturii şi industriei". Despre care „modernizare" poate fi vorba, dacă autorităţile româneşti n-au investit un leu în economia ţinutului şi oamenii oneşti (I. Ţurcan, Gh. Palade, I. Agrigoroaiei, S. Calimachi, H. Barbusse, E. Hemingway, T. Mann etc.) menţionează o degradare totală a agriculturii, industriei, sferei sociale, nivelului de viaţă a populaţiei. Poate profesorul subînţelege sub „modernizare" faptul că 3 din 5 copii mureau, neajungînd la vîrsta de 5 ani, iar respectarea drepturilor omului era mai proastă decît în coloniile din Africa (C. Stere)? Inclusiv şi cunoscutul istoric Gh. Cojocaru scrie despre „luptele de eliberare a Basarabiei de sub jugul burghezo-moşieresc al României în perioada anilor 1918-1940".

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?