Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4051

Perciun: mai puține discipline școlare, dar mai profunde

15 mai. 11:45   Societate
3348 1

Mai puține discipline școlare, dar mai profunde, mai multă flexibilitate pentru elevi ca să-și aleagă disciplinele care prezintă mai mult interes pentru ei sînt printre propunerile Ministerului Educației și Cercetării, care urmează a fi puse în discuție pe parcursul următoarelor luni.

Astfel, se propune ca din cele 30 de ore la liceu, jumătate să fie obligatorii și jumătate să fie opționale sau la alegere, transmite Noi.md. Despre aceste inițiative a vorbit ministrul Educației, Dan Perciun, pe o rețea de socializare.

„Cîteva elemente de bază care urmează să le discutăm public în următoarele luni. Vrem să avem mai puține discipline școlare, mai profunde. Vrem să oferim o mai mare interdisciplinalitate – înseamnă să unim anumite discipline ca să discutăm subiectele mai complex în cadrul lor, științele pînă în clasa a șaptea. Vrem să ne asigurăm că în conținuturile din disciplinele de bază avem și elemente legate de educație financiară, educație ecologică, educație pentru media, pentru că sînt subiecte relevante pentru viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi și trezesc o mai mare curiozitate elevilor. Și nu în ultimul rînd, vrem să oferim mult mai multă flexibilitate pentru elevi de a-și alege disciplinele, în special la liceu. Propunea pentru planul experimental este ca din 30 de ore la liceu, 15 să fie obligatorii, 15 să fie ore opționale sau la alegere. Numărul total de discipline nu va depăși numărul de 9-10 față de cele 13-14 care sînt acum. (...) Avem trei-patru luni pentru discuții, după care mergem la următoarea etapă”, a menționat ministrul.

Această propunere este una opțională pentru acele școli care vor vrea să facă ceva nou, ceva diferit, mai spune Dan Perciun.

Amintim că Ministerul Educației și Cercetării a lansat în cadrul Săptămînii Educației proiectul noului concept de dezvoltare a curriculumului școlar, viziunea generală a căruia este de a alinia curriculumul național la necesitățile pieței muncii, la provocările globale și a asigura competitivitatea elevilor noștri la nivel internațional.


Este vorba despre aplicarea aceluiași plan-cadru de către instituțiile de învățămînt general și aplicarea unui plan-cadru de alternativă, de către instituțiile de învățămînt general care vor opta pentru o diversificare a ofertei educaționale a școlii.

4
1
1
4
36

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?