X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

UE susține Serviciul Vamal în implementarea prevederilor noului Cod Vamal

12 aug. 2023,, 10:31   Societate
2202 0

Progresul înregistrat în implementarea prevederilor noului Cod Vamal și elaborarea cadrului normativ secundar au fost subiectele discutate în cadrul unei întrevederi a directorului Serviciului Vamal, Igor Talmazan și a secretarei de stat a Ministerului Finanțelor, Olga Golban cu reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și Înaltul Consilier al UE Rosario de Blasio, notează Noi.md.

Discuțiile s-au axat pe concluziile raportului misiunii de experți TAIEX referitor la racordarea legislației vamale la acquis-ul european, privind procedurile vamale simplificate, deciziile vamale și formularele de declarație vamală.

Conducerea Serviciului Vamal a prezentat progresul înregistrat și acțiunile prioritare necesare pentru accelerarea procesului de adaptare a reglementărilor vamale secundare pentru aplicarea noului Cod Vamal, din 1 ianuarie 2024. Totodată, pe lîngă modificarea actelor de reglementare, un efort considerabil este depus pentru a se asigura că modificările necesare sînt introduse în sistemele informaționale aferente.

La moment, din cele 78 de acte normative necesare de a fi elaborate pentru punerea în aplicare a noului Cod Vamal, Serviciul Vamal a elaborat deja 51 de acte, dintre care 32 au fost publicate pentru consultare publică. Pentru alte 12 proiecte de acte elaborate, se așteaptă recepționarea avizului din partea experților TAIEX.

Totodată, în scopul asigurării unei comunicări deschise și a transparenței procesului decizional, Serviciul Vamal planifică organizarea unor sesiuni de informare cu reprezentanții asociațiilor de business, inclusiv pe platformele Comitetului Consultativ al Serviciului Vamal, pentru o mai bună înțelegere și aplicare uniformă a prevederilor noului Cod Vamal.


Secretara de stat a ministerului Finanțelor a menționat că atingerea cu succes a obiectului de implementare a noului Cod Vamal în termenul stabilit presupune o abordare pe dimensiune trilaterală, și anume dezvoltarea cadrului normativ secundar, consultarea mediul de afaceri, precum și instruirea funcționarilor vamali. „De la 1 ianuarie 2024, operatorii economici nu trebuie să întîmpine dificultăți în aplicarea noii legislații vamale, ci să beneficieze de un mediu de afaceri mai bun”, a adăugat dna Golban.

La rîndul lor, reprezentanții Delegației Uniunii Europene au apreciat rezultatele obținute în implementarea legislației vamale comunitare, ce constituie unul dintre angajamentele asumate odată cu obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la UE.

În acest context, Igor Talmazan a mulțumit pentru asistența tehnică acordată Serviciului Vamal în elaborarea noului Cod vamal și a Regulamentului de aplicare, inclusiv prin intermediul misiunilor de experți TAIEX, care au oferit expertiză în implementarea legislației vamale europene.

Printre realizările obținute cu sprijinul UE se regăsesc implementarea Acordului privind recunoașterea reciprocă a operatorilor economici autorizați (AEO), aderarea la Programul „Vama” al UE pentru cooperare în domeniul vamal, dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere la posturile vamale Ungheni, Leușeni, și Giurgiulești, dezvoltarea și implementarea Sistemului Național de Tranzit, ș.a.

În încheiere, reprezentanții Delegației UE au evidențiat necesitatea concentrării în continuare a eforturilor pentru pregătirea tuturor părților implicate în procesul de aplicare a noilor prevederi vamale și au reiterat disponibilitatea de a sprijini intrarea în vigoare a noului Cod Vamal în termenul stabilit.

2
1
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?