Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

10 sfaturi care te vor ajuta să iei nota maximă la BAC

31 mai. 2021,, 18:30   Societate
4737 0

Patru epoci, zeci de războaie și personalități istorice – despre asta e BAC-ul la istorie. Cristina Iamandii, tînăra care a absolvit liceul la profil uman în 2019 și a luat 10 la examenul la istorie, îți oferă 10 sfaturi despre cum ai putea lua și tu nota maximă.

1. Începe din timp să te pregătești. Secretul unei note de 10 la examenul de istorie constă, în primul rînd, în nivelul tău de cunoaștere a materiei incluse în programul de examen. Cristina te sfătuiește să îți faci un grafic de studiu în conformitate cu cele patru epoci care se studiază și acordă minimum două zile de studiu și de recapitulare a unei epoci. În așa mod, vei reuși să parcurgi toată informația în timp scurt.

2. Exersează cît mai mult. De îndată ce ți-ai făcut acest grafic de studiu și ți-ai notat temele incluse în programul de examen, începe a recapitula temele. Un exercițiu extrem de eficient este să îți formulezi, după temă, o sarcină pe care ai putea să o ai la examen și să o rezolvi, fie în scris, fie oral. De exemplu, ai recapitulat tema Unificarea Germaniei, iar ca exercițiu de utilizare imediată a informației ar fi „Explică care a fost rolul Prusiei în procesul de unificare a Germaniei”.

3. Nu uita de testele de exersare. Pentru a rămîne organizat(ă) în timpul studiului, Cristina îți recomandă să rezolvi cîte un test de examen din anii precedenți în momentul în care ai terminat de recapitulat temele dintr-o epocă istorică. În așa mod, îți vei testa capacitatea de a aplica informația citită recent și îți vei pregăti întrebările pentru recapitularea unei noi epoci.

4. Baremul unui test. Încă un secret pentru a nu face greșeli și pentru a lua 10 este să studiezi foarte bine baremul unui test. Vezi cîte puncte și pentru ce se acordă și în paralel rezolvă acel test cunoscînd condițiile de evaluare. Acest lucru te va ajuta să nu faci greșeli în structurarea răspunsului tău în timpul examenului. Poți apela și la ajutorul unui profesor pentru a cunoaște unde trebuie să îți îmbunătățești răspunsul.


5. Eseul – subiectul la care trebuie să exersezi mai mult. Deși pare a fi ușor să scrii un eseu de o pagină avînd la dispoziție și niște surse, acesta poate fi subiectul la care vei pierde cele mai multe puncte. Pentru a fi bine pregătit(ă), acordă ceva timp pentru a exersa formularea celor trei argumente. Încearcă să folosești metoda PRES (Părere, Raționament, Exemplu, Soluție), astfel vei avea o structură corectă a eseului.

6. Lectura suplimentară este foarte importantă. Uneori, conținutul unei teme nu este destul de bine explicat în cartea de istorie, de aceea îți recomand să cauți informații și în alte surse. Aceste surse trebuie să fie de încredere, de aceea nu te sfătui să accesezi Wikipedia decît doar pentru linkurile către sursele primare indicate în josul paginii.

7. Memorează cei mai importanți ani istorici. Deși pare un lucru nesemnificativ și deseori ni se spune că nu este obligatoriu să indici anul unui eveniment, prin menționarea acestuia vei demonstra utilizarea cunoștințelor obținute anterior, iar examinatorii vor aprecia acest lucru. Același lucru se referă și la termenii istorici care ți se par mai complicați, utilizarea lor va aduce un plus lucrării tale.

8. Plănuiește din timp cum vei scrie examenul. Cu o zi înainte de examen, analizează-ți punctele tale forte și slabe și stabilește cu care subiect vei începe rezolvarea și cît timp maxim vei putea acorda fiecăruia. Nu uita că cel puțin 10 minute trebuie să le rezervi pentru verificarea conținutului și a gramaticii.

9. Ai încredere în propriile forțe. Nu încerca să te subestimezi sau să te supraevaluezi. Știind că ai depus destul efort pentru a te pregăti de examen, nu îți rămîne decît să ai încredere în tine. Cristina poate să-ți recomande la acest capitol să citești condiția exercițiului minimum de două ori, întrucît deseori, greșim deoarece nu citim corect sau pînă la final.

10. Controlează-ți emoțiile în ziua de examen. Deși examenul la istorie nu va fi primul dintre toate, emoțiile pot fi la fel de mari precum în ziua primului examen. Încearcă să te încurajezi cu faptul că emoțiile cele mai mari vor fi cînd vei vedea nota de 10.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?