X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Un nou acord cu Ucraina, pentru asigurarea securității frontierei comune

14 dec. 2016,, 10:15   Economie
2503 2

Foto : sputnik.md

Guvernul preconizează să examineze în cadrul ședinței din 14 decembrie curent 27 de chestiuni, inclusiv referitoare la remanieri de cadre, informează NOI.md.


Ministerul Afacerilor Interne va propune inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor în punctele de trecere comune la frontiera de stat moldo-ucraineană. Acest nou acord vine să substituie acordul semnat pe 11 martie 1997. Autorii afirmă că Acordul nu are drept scop abordarea problemelor de ordin politic, etnic sau istoric.

De menționat că inițiativa reîncheierii noului acord aparține părții ucrainene, care în iunie 2012 a transmis proiectul noului acord. Pe parcursul avizării proiectului cu ministerele de resort au apărut o serie de întrebări și tocmai la începutul anului curent a fost elaborat proiectul actual. În care au fost concretizate procedurile de organizare de control comun pe segmentul central al frontierei de stat moldo-ucrainene. Se prevede că acordul va fi încheiat în limbile română, ucraineană și rusă.

Biroul relații interetnice va propune spre adoptare Strategia de consolidare a relațiilor interetnice pentru anii 2017-2027. Strategia are ca scop facilitarea concordiei interetnice, încurajarea diversităţii incluzive a societăţii din Republica Moldova prin integrarea minorităților naţionale în diverse sfere ale vieții statului, asigurarea egalităţii cetăţenilor indiferent de apartenenţa etnică, culturală, lingvistică etc., respectarea legislației naționale și standardelor internaționale. Documentul intenționează să contribuie la asigurarea drepturilor persoanelor apaținînd minorităților naționale, la consolidarea societăţii şi la dezvoltarea armonioasă a relaţiilor interetnice.

Pe teritoriul Republicii Moldova locuiesc următoarele grupuri etnice minoritare, care constituie cca 22% din toată populație, inclusiv: ucraineni (8,35%), ruși (5,95%), găgăuzi (4,36%), bulgari (1,94%), romi (0,36%), precum și altele (1%), printre care belaruşi, evrei, polonezi, armeni, nemţi, tătari, azeri, gruzini, greci, uzbeci, ciuvaşi, lituanieni, letoni, oseți, coreeni, estonieni etc.

Ministerul Economiei va propune spre adoptare modificări și completări în unele hоtărîri ale Guvernului ce țin de gеstionarea proprietății publice. În sfîrșit se va stabili că întreprinderile de stat/municipale şi societăţile comerciale cu capital public sau public-privat vor prezenta autorităţilor publice centrale în a căror administrare se află, precum şi Agenţiei Proprietăţii Publice sau autorităţilor administraţiei publice locale pe al căror teritoriu administrativ sînt amplasate darea de seamă privind mărimea şi circulaţia proprietăţii, precum şi informaţia privind exercitarea funcţiilor de către persoanele împuternicite să reprezinte interesele statului/unităţii administrative teritoriale în acestea.

Ministerul Economiei va mai propune spre aprobare semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții în vederea realizării proiectului construcției conductei de gaze Ungheni-Chișinău. Împrumutul va constitui 41 mil. euro. Se preconizează că acordul respectiv va fi semnat în regim de urgență, pînă la 19.12.2016.

Cancelaria de Stat va propune spre aprobare inițierea negocierilor și aprobarea semnării a două acorduri de grant dintre Republica Moldova și UE: privind facilitarea pentru cooperare tehnică pentru implementarea proiectelor, în sumă 4,85 mil. euro, și pentru societatea civilă, în sumă de 7,9 mil. euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?