Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Președintele chinez Xi Jinping: Fidel Castro 'va trăi veșnic'

26 noi. 2016,, 16:15   Externe
1719 0
Președintele chinez Xi Jinping: Fidel Castro 'va trăi veșnic'
Foto: agerpres.ro

Președintele chinez Xi Jinping a declarat sîmbătă că Fidel Castro "va trăi veșnic", într-un mesaj în care a transmis condoleanțe pentru decesul liderului cubanez revoluționar, informează EFE.


"Poporul chinez a pierdut un tovarăș bun și adevărat", a subliniat Xi, potrivit postului public de televiziune CCTV.

Decesul lui Castro, la vîrsta de 90 de ani, vineri noapte la Havana, coincide cu revenirea în China a lui Xi dintr-un turneu latino-american care a inclus Ecuador, Perú și Chile, al treilea turneu realizat în regiune de Xi de la preluarea mandatului de președinte.

În urmă cu doi ani, cînd a vizitat Cuba, Xi l-a lăudat pe Castro, despre care a spus că "a cîștigat respectul poporului chinez". "Nu vom uita niciodată contribuțiile semnificative pe care le-a adus relațiilor noastre bilaterale", a spus cu acel prilej Xi, ale cărui declarații sînt preluate sîmbătă de cotidianul chinez Global Times.

Liderii celor două țări s-au întîlnit în repetate rînduri în ultimii ani. În septembrie, premierul chinez Li Keqiang a vizitat Cuba, aceasta fiind prima vizită pe insulă a unui șef al guvernului chinez în exercițiu în cei 56 de ani de relații bilaterale.

De altfel, Cuba a fost prima țară latino-americană care a stabilit relații diplomatice cu China și este al doilea partener comercial al Chinei, după Venezuela.

Fidel Castro a efectuat ultima sa vizită în China în 2003, iar fratele său Raúl s-a deplasat în țara asiatică în 2012 în căutare de susținere economică și pentru a cunoaște noua generație de lideri comuniști, în frunte cu Xi Jinping.

EFE amintește că, în pofida apropierii ideologice dintre cele două țări, relațiile dintre China și Cuba nu au fost întotdeauna bune. Între anii 60 și 80 ai secolului trecut, în plin război rece, abia dacă existau contacte diplomatice bilaterale importante, lucru recunoscut și de Beijing. Relațiile au căpătat din nou avînt în 1993, odată cu vizita în Cuba a președintelui de la acea vreme, Jiang Zemin.

De atunci, Cuba și China mențin relații strînse pe plan politic, militar și economic, cu un schimb comercial care avantajează țara din Asia, care exportă mai ales echipament electronic în Cuba și importă în special zahăr și nichel, menționează EFE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?