X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Direcţia cultură a Primăriei Chișinău – ”gaură financiară neagră”

21 noi. 2016,, 15:50   Capitala
2955 2
Управление культуры Кишинёва – финансовая «чёрная дыра»
Foto: techcapfx.ru

În cadrul Direcţiei municipale de cultură au fost înregistrate nereguli financiare majore.


Inspectorii Ministerului Finanțelor, la solicitarea consilierilor municipali din partea Partidului Socialiştilor (PSRM), au efectuat audite la Direcţia cultură a Primăriei Chișinău și au descoperit cheltueli excesive ce se ridică la sume de milioane, transmite NOI.md.

Potrivit declarațiilor consilierului municipal Eugenia Ceban, făcute în cadrul unei conferințe de presă de astăzi, 21 noiembrie, deturnări de fonduri au fost înregistrate în diferite categorii de cheltuieli, iar veniturile au fost subestimate în mod deliberat... Astfel, s-a depistat lipsa mijloacelor băneşti încasate la impozitul pe venit în valoare de 4 milioane 852 de mii de lei. Direcţia cultură nu a perceput de la instituțiile subordonate impozite în valoare de 4 milioane 849 de mii lei, iar în bugetul municipal nu au fost transferați circa 2,4 milioane de lei, obținuți în cadrul vînzării de bunuri. În același timp, Inspectoratul Financiar a constatat cheltuieli nerezonabile în valoare de 1 milion 437 de mii de lei, iar numărul abuzurilor comise de Direcţia cultură nu se reduce doar la cele enumerate.

Pe parcursul anului trecut angajații Direcției cultură care se află peste hotare au primit din fondul Primăriei 27,7 mii de lei, iar încă aproape 7 mii de lei au fost plătiți persoanelor care au refuzat foi de tratament la sanatorii și au cerut o restituire. O atenție deosebită inspectorii financiari au acordat cheltuielilor pentru organizarea evenimentelor culturale și educative, unde s-au înregistrat cele mai multe cheltuieli netransparente. Prentru organizarea activităților municipale au fost alocați 2 milioane 697 de mii de lei, în timp ce suma cheltuielilor nejustificate a ajuns la 3 milioane 294 de mii de lei.

„Oriunde am privi în raportul Inspectoratului Financiar, peste tot vom vedea milioane de lei cheltuiți nerezonabil. Șeful Direcției cultură, Lucia Culev, merge în deplasări în străinătate fără aprobarea Consiliului municipal, doar prin ordiul primarului. În iulie, Culev trebuia să prezinte raportul privind activitatea financiară, dar acest lucru nu s-a întîmplat. Chirtoacă vorbește despre lupta împotriva corupției în direcțiile municipale subordonate primarului, dar în acest timp se fură milioane. Aceste fapte ar trebui investigate de Procuratura Generală”, a afirmat Eugenia Ceban.

Primăria Municipiului Chișinău sub conducerea lui Chirtoacă nu pentru prima oară se află în centrul scandalurilor legate de utilizarea abuzivă a fondurilor bugetului municipal. În luna martie a acestui an, presa scria despre angajata Primăriei Gabriela Ciumac care primește salariu, aflîndu-se permanent în deplasări peste hotare. Timp de doi ani ea a primit peste 400 de mii de lei, din care 228 de mii pentru deplasările internaționale. Nici Primăria, nici Chirtoacă personal nu au ieșit cu o reacție oficială la acest caz revoltător.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?