X 
Eurovision stiri: 511
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Chirtoacă asigură şcolile şi spitalele cu finanţare în proporţie de 20%

17 oct. 2016,, 12:10   Capitala
4814 2
Киртоакэ обеспечивает школы и больницы лишь на 20%
Foto: actualitati.md

Grădiniţele de copii, şcolile şi spitalele din Chişinău primesc de la bugetul municipal pentru modernizare circa 21% din sumele necesare.


Totodată, autorităţile capitalei sistematic efectuează recalculări şi pe parcursul anului reduc cheltuielile pentru reparaţia instituţiilor de importanţă socială. Acest fapt a fost remarcat astăzi, 17 octombrie, în cadrul unui briefing, de către Petru Burduja şi Anton Leadschi, consilieri municipali din Partidul Socialiştilor (PSRM), comunică NOI.md.

În prima jumătate a anului, pentru reconstrucţia şi modernizarea grădiniţelor de copii, şcolilor şi spitalelor se planifica alocarea a 57 mil. lei. După recalculări însă, Direcţia municipală construcţii capitale a declarat că va aloca doar 12 mil. lei, echivalentul a 21% din suma promisă anterior. Potrivit spuselor consilierului din PSRM Petru Burduja, în prima jumătate a anului curent necesităţile acestor instituţii de importanţă socială au fost satisfăcute doar în proporţie de 21% sau cu 3,9 mil. lei în expresie bănească.

„Asta dacă luăm în considerare suma stabilită după recalculări. Însă dacă ţinem cont de suma planificată iniţial în valoare de 57 mil. lei, ponderea mijloacelor alocate este în general mizeră – circa 6%. Problema într-adevăr este gravă. Din cauza insuficienţei de mijloace, nu pot fi cîrpite acoperişurile școlilor, în coridoare geamurile vechi nu sînt termoizolate, iar la cantine lucrările de reparaţii durează ani la rînd”, a declarat Burduja. El a afirmat, de asemenea, că profesorii din multe şcoli municipale se confruntă cu restanţe salariale.

Anton Leadschi a adăugat că la reducerea finanţării grădiniţelor de copii, şcolilor şi spitalelor cheltuieli exagerate se atestă la necesităţi non-ţintă. „Noi am constatat că mijloace mari se cheltuiesc pentru achiziționarea combustibilului, ceea ce contravine legislaţiei în vigoare. La achiziţionarea lui nici nu se perfectează bonuri de plată în numerar. De la buget sînt direcţionate mijloace în valoare de mai multe milioane în diverse subdiviziuni ale Primăriei, care nu sînt însoţite de documentele contabile. Cerem să ni se explice în regim de urgenţă pentru ce au fost alocați 2,4 mil. lei Direcţiei asistenţă socială, 120 de mii de lei Direcţiei educaţie, tineret şi sport a sectorului Buiucani, 134 de mii de lei Centrului de găzduire şi orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil, 54 de mii de lei Fondului municipal pentru susţinerea populaţiei. În acest mod sînt spălaţi banii în municipiul nostru”, a specificat Leadschi.

Fracţiunea socialiştilor a solicitat Direcţiei finanţe a Primăriei Chişinău să prezinte pînă la finele săptămînii curente informaţia despre executarea bugetului în primele nouă luni ale anului curent.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?