Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Neregulile din turul II, sesizate de apelanții liniei fierbinți (VIDEO)

15 noi. 2016,, 15:25   Societate
5350 4

Foto: ipn.md

La fel ca și în turul I al scrutinului prezidențial, oamenii au sesizat la linia fierbinte încălcările comise în turul II.


De data aceasta numărul apelanților a fost mai mic decît cel din turul I – 30 de persoane față de 50, transmite NOI.md.

Potrivit președintei Asociației Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan, oamenii se interesau despre locul votării, actele în baza cărora pot să participe la alegeri, au sesizat nereguli în listele electorale și probleme în activitatea organelor electorale.

Totdată, apelanții denunțau încălcări ce vizează coruperea votanților în fața secțiilor de votare: unele persoane le indicau alegătorilor pe cine să voteze, alții împărțeau pungi cu alimente; a fost stabilită și transportarea organizată a alegătorilor, totodată întîmpinîndu-se dificultăți la solicitările urnei mobile.

O altă problemă a fost limitarea accesului jurnaliștilor la informație. „Am solicitat Comisiei Electorale Centrale să ne ofere acces la listele de subscripţie ale candidaţilor electorali, dar şi la rapoartele financiare ale concurenţilor, care aveau mai multe căsuţe haşurate, astfel îngrădind dezvăluirea informaţiilor referitoare la donaţiile efectuate. În ambele cazuri nu am obţinut informaţiile solicitate. De aceea, vom depune cereri în instanţa de judecată pentru încălcarea dreptului de a avea acces la informaţii, precum şi pentru încălcarea dreptului cetăţenilor de a fi informaţi”, a declarat președintele Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

Ideea instituirii unei linii fierbinți aparține inițiativei civice „Prezidențiale curate”.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?