Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

UE va ajuta companiile din Moldova

16 oct. 2016,, 15:00   Economie
3471 1
ЕС поможет компаниям Молдовы повысить экспортный потенциал
Foto: ritmeurasia.org

Un mil. euro – pentru majorarea potenţialului de export al companiilor din Moldova. UE va aloca 1 mil. euro pentru dezvoltarea capacităților de export ale companiilor din Moldova.


Întreprinderile mici și mijocii din Moldova vor putea beneficia de asistența Uniunii Europene în valoare totală de 1 mil. euro pentru dezvoltarea capacităților lor de export.

Asistenţa le va fi acordată în cadrul programului finanţat de UE pentru şase ţări ale Parteneriatului Estic în valoare totală de 6 mil. euro, comunică NOI.md.

Acest subiect a fost abordat în cadrul întrevederii experților sectoriali ai Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) cu şefa Oficiului Europa de Est International Trade Centre (ITC), Elena Boutrimova, unde părţile au făcut un schimb de opinii despre domeniile prioritare și formele de asistență a proiectului “Conectarea întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic la procesele globale și regionale de schimbare”.

International Trade Centre (Centrul comercial international - ITC) acordă asistență în producerea bunurilor cu valoare adăugată conform cerințelor pieței Uniunii Europene și pieței internationale, asistență de îmbunătățire a serviciilor sectoriale specifice și sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii pe noile piețe de desfacere, în special pe piața UE.

Reprezentantul ITC a fost informat despre Strategia Națională de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor pentru perioada anilor 2016-2020, sectoarele prioritare pentru investițiile străine (automotive, TIC, industria ușoară și agricultură), piețele primordiale pentru export și mecanismele principale de promovare a investițiilor și exporturilor.

Totodată, reprezentanții MIEPO s-au referit la evoluția și situația sectoarelor și s-au expus asupra formelor de asistență acordată întreprinderilor mici și mijocii din Moldova. Se preconizează că MIEPO urmează să identifice sectoarele beneficiare și să generalizeze formele de asistență pe care ar putea să le ofere International Trade Centre, pentru a spori capacitățile și competențele întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova în domeniul competititivității pe piețele externe.

Proiectul “Conectarea întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic la procesele globale și regionale de schimbare” va demara în luna martie 2017. El este destinat țărilor Parteneriatului Estic și va fi implementat de către experții ITC. Uniuniea Europenă va acorda șase milioane de euro, cîte un milioan de euro pentru toate cele șase ţări: Moldova, Ucraina, Georgia, Belarus, Armenia și Azerbaidjan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?