X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Transnistria a adoptat controversata lege privind 0 de milioane

13 oct. 2016,, 10:15   Economie
2626 2
ВС Приднестровья принял скандальный закон о 0 млн.
Foto: novostipmr.com

Sovietul Suprem (SS) al autoproclamatei RMN a adoptat miercuri în două lecturi proiectul de lege iniţiat de liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, privind parteneriatul socio-public cu agenţii economici, numit în popor "0 mil.".


Proiectul propune ca firma "Sheriff" "să transfere în veniturile bugetului de stat suma echivalentă cu 0 mil., ceea ce constituie circa 25% din facilităţile de care a beneficiat firma din partea statului". Potrivit calculelor lui Şevciuk, în perioada 1997-2016, aceste facilităţi au însumat peste ,135 mld. în legătură cu statutul de "importator special" şi în legătură cu faptul că "Sheriff" a primit resurse energetice la un preţ mai mic decît preţul de piaţă.

Preşedintele a propus ca banii pe care îi "va întoarce" firma să fie folosiţi pentru "realizarea sarcinilor sociale şi economice de stat", în special, de a majora de la 1 ianuarie 2017 pensiile şi salariile, de a indexa şi de a restitui depozitele populaţiei.

Proiectul a fost calificat de către deputaţi drept populist şi a provocat o reacţie ambiguă. De exemplu, deputaţii nu au înţeles ce înseamnă "a propune restituirea a 0 mil.", căci legea stipulează obligativitatea de a fi executată. Mai ales că şi acum nimic nu limitează legal pe cineva de a se adresa către altcineva cu propunerea, rugămintea de a oferi o sponsorizare sau de a face o donaţie.

De asemenea, legislatorilor nu le este clar de ce "Sheriff" trebuie că întoarcă ceva, dacă, conform informaţiei prezentate de Guvern, firma nu are datorii nici la buget, nici la impozite, nici la plăţile vamale şi întreaga activitate a fost şi este realizată conform legii.

Cu toate acestea, deputaţii au decis să adopte legea, căci, în caz contrar, Şevciuk, care a pornit deja o campanie privind cele 0 mil. în ajunul alegerilor prezidenţiale şi care a acuzat de numeroase ori SS de apărarea intereselor firmei "Sheriff", va avea motiv pentru noi acuzaţii la adresa deputaţilor precum că aceştia nu doresc să contribuie la depăşirea crizei din republică.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?