X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Lavrov și Kerry vor participa la negocieri multilaterale cu privire la Siria

13 oct. 2016,, 00:00   Externe
2601 0

Лавров и Керри обсудят ситуацию по Сирии
Foto: tvc.ru

Rusia și SUA vor susține sîmbătă, 15 octombrie, discuții la nivel de miniștri de externe cu privire la Siria, în orașul elvețian Lausanne, cu participarea țărilor-cheie din regiune, a anunțat miercuri Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, informează TASS și AFP.


"Ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, și secretarul de stat al SUA, John Kerry, au convenit asupra organizării în 15 octombrie, la Lausanne, a unei reuniuni între șefii diplomațiilor rusă și americană, precum și a o serie de țări-cheie din regiune, pentru analizarea unor posibili pași suplimentari în vederea creării de condiții pentru reglementarea crizei siriene", a anunțat ministerul rus într-un comunicat oficial.

Cu puțin timp înainte de comunicatul Ministerului de Externe de la Moscova, agenția de presă TASS cita postul de televiziune Al-Jazzera care anunța organizarea unei asemenea reuniuni.

Potrivit Al-Jazeera, la reuniune vor lua parte miniștrii de externe ai Rusiei, SUA, Turciei, Iranului și unor țări din Golful Persic.

Într-un interviu acordat postului de televiziune CNN, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a precizat că la reuniune vor lua parte, alături de John Kerry, omologii săi din Iran, Turcia, Arabia Saudită și, posibil, Qatar.

"Vrem să organizăm o reuniune a țărilor care au o influență directă asupra a ceea ce se întîmplă 'pe pămînt', adică Rusia și SUA fără îndoială, precum și trei-patru state din regiune", a declarat Lavrov. "Vrem să organizăm reuniunea într-un astfel de format mai restrîns pentru ca aceasta să fie una de lucru, constructivă, nu dezbateri de tipul celor din Adunarea Generală a ONU. Reuniunea a fost programată pentru sîmbătă", a precizat ministrul de externe al Federației Ruse.

Potrivit lui Lavrov, "participarea țărilor regionale este foarte importantă". "Sper că această reuniune va permite relansarea dialogului sirian, în baza principiilor stipulate în acordul ruso-american, care a fost salutat pe plan internațional, dar care nu a fost realizat", a amintit șeful diplomației ruse.

În opinia lui Lavrov, este "absolut lipsit de responsabilitate" să te bazezi pe opoziția siriană. "Cererea lor privind plecarea lui Bashar al-Assad contravine rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU", a declarat Serghei Lavrov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?