Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Importul din Ucraina a produselor din carne, suspendat provizoriu

29 sep. 2016,, 08:10   Economie
3151 0
Импорт мясной продукции из Украины временно приостановлен
Foto: amur.net

Proiectul hotărîrii care prevede interdicţia importului din Ucraina a cărnii animalelor receptive la virusul pestei porcine africane a fost aprobat de Guvern.


Măsurile Guvernului sînt orientate spre neadmiterea răspîndirii focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul Moldovei. După cum a menţionat la şedinţa Guvernului din 28 septembrie prim-ministrul Pavel Filip, măsurile de interdicţie au un caracter provizoriu, informează NOI.md.

Măsurile excepţionale pentru suspendarea importului din Ucraina a produselor din carne şi animalelor receptive la virusul pestei porcine africane au fost elaborate după depistarea focarelor potenţiale de boală în cîteva gospodării de fermieri din raionul Donduşeni. Aceste măsuri au fost examinate în cadrul şedinţei extraordinare a Comisiei guvernamentale pentru situaţii excepţionale din 27 septembrie, unde structurile de profil şi-au exprimat disponibilitatea de instituire a măsurilor de restricţie.

Interdicţia de a importa carne şi animale din Ucraina, după cum a accentuat prim-ministrul, va avea un caracter provizoriu. După apariţia comunicatului privind ameliorarea situaţiei în ramura zootehniei ţării vecine, interdicţia va fi anulată. Totodată, Filip a declarat că toate părţile interesate vor fi informate despre instituirea restricţiilor provizorii, iar specialiştii vor explica detaliat necesitatea stringentă a acestor măsuri.

Acţiunile de restricţie a importului nu încalcă parametrii Acordului privind liberul schimb între ţările Comunităţii Statelor Independente (CSI). Această încredere şi-a exprimat-o vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei. Potrivit lui, la instituirea restricţiilor vor fi executate toate momentele de procedură privind informarea autorităţilor Ucrainei despre necesitatea acestor măsuri, orientate spre protecţia pieţei interne şi a ramurii autohtone a zootehniei.

Precizăm că Filip, la începutul lunii septembrie, s-a adresat Ministerului Agriculturii, ANSA, Serviciului Vamal şi Poliţiei de Frontieră, solicitînd elaborarea unui proiect de măsuri de protecţie pentru neadmiterea răspîndirii focarelor virusului de pestă porcină africană în Moldova. Atunci, el a anunţat, pentru prima dată, că extinderea carantinei pe teritoriul Ucrainei poate duce la o situaţie excepţională în ramura zootehniei din Moldova, dacă nu vom recurge la măsuri urgente.
Interdicţia importului de carne de porc şi porcilor din Ucraina ca urmare a izbucnirii virusului de pestă porcină africană s-a instituit deja provizoriu în anul 2015. Printre alte ţări CSI restricţii provizorii la importul de produse din carne din Ucraina au instituit de pe 1 septembrie autorităţile Belarusului. Interdicţia nu a fost deocamdată anulată.

În unele regiuni ale Ucrainei a fost instituită carantină în legătură cu apariţia focarelor de pestă porcină africană. În perioada carantinei este interzis exportul, importul şi tranzitarea animalelor vii şi produselor de origine animală prin teritoriul zonei de protecţie.

Pesta porcină africană este o boală contagioasă care afectează porcii domestici şi sălbatici. Virusul nu se transmite omului, dar poate provoca pierderi economice serioase.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?