Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

CC consideră că Parlamentul trebuie să perfecţioneze mecanismul de notificare a debitorilor

28 sep. 2016,, 09:15   Societate
2471 1
КС: Парламент должен усовершенствовать механизм уведомления должников
Foto: protv.md

Curtea Constituţională (CC) consideră că Parlamentul trebuie să perfecţioneze mecanismul de notificare a debitorilor privind intenţia creditorilor de a folosi imobilul ipotecat pentru acordarea creditului, dacă acesta nu a fost rambursat la timp. Marţi CC a luat o decizie în acest sens.


CC a examinat sesizările a doi avocaţi, care au reprezentat în procesul de judecată interesele unui grup de persoane şi ale unei întreprinderi. Sesizarea a fost examinată în cadrul procedurii numite "excepţia de neconstituţionalitate", deoarece, în general, se consideră că legile adoptate de Parlament şi hotărîrile Guvernului corespund Constituţiei. Procedura a început a fi aplicată recent şi oferă dreptul de a se adresa la CC, dacă părţile procesului judecătoresc s-au confruntat cu contradicţii în legislaţie.

Avocaţii care s-au adresat la CC afirmă că legea nu este suficient de explicită. Pe de o parte, în Legea cu privire la ipotecă se menţionează că expedierea notificării se efectuează cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, iar pe de altă parte, notificarea se consideră recepţionată la expirarea a şapte zile lucrătoare din ziua expedierii. În instanţele de judecată figurează multe litigii privind însuşirea sau vînzarea bunurilor puse în gaj.

Curtea Constituţională a constatat că "notificarea reprezintă o etapă premergătoare exercitării dreptului de ipotecă precum şi o ultimă procedură amiabilă, care oferă debitorului ipotecar posibilitatea de a stinge ipoteca instituită asupra imobilului".

În opinia CC, textul de lege contestat este formulat de o manieră imprecisă şi neclară şi trebuie revizuit. CC va emite o adresă Parlamentului în vederea reglementării procedurii de expediere şi recepţionare a notificării, astfel încît să garanteze, într-un mod echilibrat, drepturile ambelor părţi contractante.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?