X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

România va anula Tratatele bilaterale de protejare a investițiilor cu statele UE

23 sep. 2016,, 10:40   Externe
3062 1

Румыния отменит двусторонние Договора о защите инвестиций со странами ЕС
Foto: fumn.eu

Președinția României a propus Parlamentului încetarea valabilității acordurilor privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, încheiate de către România cu statele membre ale Uniunii Europene.


Aceste tratate trebuiau eliminate încă de la aderarea României la UE, fiind baza mai multor litigii în curțile internaționale.

Guvernul a propus Președinției denunțarea acordurilor, iar președintele a semnat un decret, în 8 septembrie, prin care însărcinează Parlamentul cu acest proiect.

Potrivit Legii privind încheierea și ratificarea tratatelor, tratatele internaționale sînt încheiate de Președinte și ratificate de Parlament. Denunțarea lor urmează aceeași procedură.

Aderarea la UE în 2007 ar fi trebuit să ducă la înlocuirea acestor tratate bilaterale cu prevederile tratatului UE, astfel încît legislația care guvernează relațiile dintre statele membre să fie una unitară.

Frații români Ioan și Viorel Micula, care au și cetățenie suedeză, au cîștigat un litigiu cu statul român, susținând că România nu și-ar respectat angajamentele referitoare la protecția reciprocă a investițiilor cuprinse în acordul bilateral încheiat cu Suedia. UE a obligat România să anuleze mai multe ajutoare de stat acordate celor doi frați. Folosind prevederile acordului cu Suedia, frații Micula au reușut să cîștige un proces la curtea de arbitraj de la Washington, prin care au obținut despăgubiri totale de circa 200 de milioane de euro.

Recent, Raiffeisen Bank International (RBI), acționarul majoritar al Raiffeisen Bank România, a chemat statul la negocieri, după ce a înregistrat provizioane de 42,5 milioane de euro în trimestrul al doilea pentru creditele ipotecare ce pot fi afectate de Legea privind darea în plată.

Investițiile Raiffeisen în România au fost serios prejudiciate și RBI a suferit pierderi importante din cauza modului în care a acționat România. Austriecii au invocat prevederile acordului bilaterl de protejare reciprocă a investițiilor încheiat cu Austria în 1996 și susțin că, în cazul în care nu se ajunge la un acord, ar putea chema România în judecată într-o curte internațională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?