Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

O instanță de apel din Suedia menține mandatul de arestare împotriva lui Assange

16 sep. 2016,, 13:53   Externe
1784 0

Апелляционный суд Швеции подтвердил ордер на арест Ассанжа
Foto: lenta.ru

O instanță de apel din Suedia a decis vineri să mențină mandatul de arestare european emis împotriva lui Julian Assange, prelungind blocajul juridic vechi de șase ani între procurori și fondatorul site-ului de dezvăluiri WikiLeaks, transmite Reuters.


În vîrstă de 45 de ani, Assange este dorit de autoritățile suedeze pentru a fi interogat în legătură cu acuzațiile, pe care el le neagă, că ar fi comis un viol în 2010.

"Curtea de Apel împărtășește verdictul Tribunalului Districtual conform căruia Julian Assange este în continuare suspectat de un posibil viol", a precizat instanța. Este pentru a opta oară în șase ani cînd un tribunal suedez confirmă mandatul de arestare împotriva australianului, potrivit AFP.

Assange a evitat posibila extrădare în Suedia refugiindu-se în Ambasada Ecuadorului la Londra în 2012. El cere fără succes ridicarea acestui mandat de arestare, temîndu-se că, dacă va ajunge în Suedia, aceasta îl va extrăda ulterior în SUA, unde are loc o anchetă penală asupra activitățile WikiLeaks, site acuzat de dezvăluire de documente secrete.

Per Samuelson, un avocat suedez care îl reprezintă pe Assange, a spus că nu a vorbit deocamdată cu clientul său. "Bănuiesc că va face apel. Ar fi ciudat dacă nu ar face acest lucru", a spus el. Decizia Curții de Apel din Stockholm poate fi contestată la Curtea Supremă, dacă aceasta acceptă să fie sesizată.

Instanța a precizat că blocajul de durată și pasivitatea anterioară a procurorilor suedezi în continuarea investigației sînt argumente pentru suspendarea mandatului de arestare, însă rămâne un puternic argument privind interesul public pentru menținerea lui.

Ecuadorul a stabilit pentru 17 octombrie data pentru interogarea lui Assange la Ambasada sa din Londra.

Procurorii suedezi au spus că interogatoriul va fi condus de un procuror ecuadorian.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?