Foto: noi.md |
Expertul Pavel Postică a explicat că, potrivit prevederilor legale, în listele electorale de bază se includ toți alegătorii cu drept de vot, inclusiv cei plecați din țară. Un alt aspect, susține Postică, se referă la faptul că datele Registrului de stat al alegătorilor sînt preluate din Registrul de stat al populației, care este gestionat de Î.S. „Registru”. Potrivit lui, de faptul că în listele electorale figurează mai multe persoane decedate se face responsabilă anume această întreprindere.
„Este o situație cînd într-adevăr anumite persoane decedate nu sînt excluse din Registrul de stat, însă această informație nu are cum ajunge la CEC decît prin intermediul CRIS „Registru”. Asta înseamnă că în mod normal evidența nașterilor și deceselor este ținută de instituțiile de stat aflate în subordinea Ministerului Justiției, iar documentarea populației se face de instituția aflată în subordinea Ministerului Tehnologiei Informației. În cazul în care schimbul de informații dintre aceste două instituții nu e corespunzător, atunci ar putea într-adevăr să fie în listă persoane decedate”, a explicat Postică.
Comisia Electorală Centrală a anunțat recent că numărul total de alegători înscriși în Registrul de stat al alegătorilor este de 3,2 milioane. Unii experți consideră că această cifră nu corespunde realității demografice din Moldova.
Adăuga comentariu