Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Pavel Postică explică de ce votul prin corespondență va fi testat doar în Canada și Statele Unite

5 mar. 21:23   Politică
2414 0

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică, a comentat la emisiunea Rezoomat de la Rlive TV de ce s-a ales ca votul prin corespondență să fie implementat, pentru început, în Canada și Statele Unite. Totodată, reprezentantul CEC a precizat că nu anticipează un număr mare de persoane care o să alegă să voteze prin așa metodă.

„Explic care au fost raționamentele atunci cînd s-a adoptat această propunere. Din partea grupului a parvenit propunere din considerentul mărimii acestor state, numărului redus de secții constituite anterior, distanțelor enorme de la o secție la alta și respectiv cel mai important este că în aceste două state votul prin corespondență este pus în scară largă, deja este pus în aplicație cu succes. Rezidenții din aceste două state au încredere în votul prin corespondență lucru care poate să contribui semnificativ și pentru votul prin corespondență și în Republica Moldova. Eu nu cred că noi cu toții ar trebui să ne facem iluzii că va crește exponențial numărul de alegători, care vor utiliza această metodă de vot”, a precizat reprezentantul CEC, transmite realitatea.

Proiectul ce ține de votul prin corespondență a fost elaborat de un grup de lucru din care au făcut parte și deputați PAS, a mai precizat Pavel Postică.

„De mult timp se vorbește în societate despre punerea în aplicare a unor metode de alternative de vot. S-a discutat destul de mult despre votul prin internet, Comisia Electorală Centrală în diferite componențe, a făcut diferiți pași de a se aporia de acest deziderat. Acum sîntem la etapa în care este un caiet de sarcini, în baza căruia să fie elaborat programul de vot prin internet și totodată în paralele începînd cu luna mai anul trecut sub egida Parlamentului a fost creat un grup de lucru care a explorat și ideea punerii în aplicare a votului prin corespondență ca alternativă de vot. Respectiv, au durat în timp procesul de analiză, de pregătire a conceptului și acum a venit această politică. Pînă la urmă orice modificare în legislația Republicii Moldova trebuie să fie făcută de Parlament și acum a fost înregistrat”, a declarat Postică.

4
0
0
0
26

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?