Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4015

Ce se ascunde în spatele datei hotărîrii de Guvern?

16 aug. 2016,, 10:00   Politică
5269 0
Что скрывается за датой решения правительства?
Foto: ipn.md
De ce în hotărîrile Parlamentului RM este indicată data ADOPTĂRII lor, iar în cele ale Guvernului RM – data PUBLICĂRII?

Eu scriu deseori în analizele mele că în țara noastră dezordinea începe de la legi (nu vreau să scriu „bardac”). Așa și este. În articolele mele am invocat o mulțime de exemple, în acest sens. Iată încă unul.

Potrivit Legii privind actele legislative, data documentului legislativ (legi și hotărîri de Parlament) este considerată data ADOPTĂRII lui.

Iar pentru actele normative ale Guvernului, la fel, în baza Legii privind actele normative ale Guvernului RM, data hotărîrilor de Guvern adoptate este considerată data PUBLICĂRII acestora. Adică, nu data ședinței Guvernului, în cadrul căreia a fost adoptat actul respectiv, ci data publicării lui sau o altă dată comodă/necesară cuiva…

Două legi, identice, în esență, adoptate de către același organ legislativ, în care o noțiune are două definiții!

Conform definiției, data documentului arată momentul semnării (aprobării) documentului sau a evenimentului fixat în el. Eveniment FIXAT!

Hotărîrile de Guvern sînt adoptate colegial în cadrul ședințelor Cabinetului de Miniștri, la fel de colegial, ca și hotărîrile Parlamentului. E puțin probabil ca funcționarii de la Cancelaria de Stat să poată să-și permită să fixeze o altă dată în decizia sau ordinul adoptate într-o zi concretă de către organul colegial – Guvernul RM și semnat de premier.

Dacă analizăm hotărîrile de Guvern și comparăm datele, atunci ele nu corespund cu datele adoptării lor în cadrul ședințelor respective.

În legătură cu aceasta apar următoarele întrebări:

1) de ce pentru hotărîrile Parlamentului RM și data lor, conform legii, este DATA ADOPTĂRII? Și acest lucru e corect.
2) De ce pentru hotărîrile Guvernului RM, la fel, conform legii, deja DATA PUBLICĂRII? Ceea ce nu este același lucru, în comparație cu data juridică a adoptării deciziei.

Aici trebuie să explic unele „secrete din bucătăria birocratică”. Deseori, hotărîrea adoptată de Guvern, după publicarea și intrarea ei în vigoare, va încurca foarte mult cuiva să-și continue afacerile. Anume în aceste cazuri apare „necesitatea” de a amîna publicarea. Iar ca totul să fie „legal”, în legea respectivă a fost scris – data PUBLICĂRII! Or, publicarea e posibilă atunci cînd și cum îi convine cuiva.

Cine dorește să se convingă personal de acest lucru: comparați datele adoptării de către Guvern a hotărîrilor, afișate pe portalul gov.md, la rubrica „ședințele Guvernului” și datele acelorași documente, după publicarea lor în „Monitorul Oficial”. În prezent există o listă întreagă cu hotărîri adoptate cu o lună în urmă și nepublicate încă.

Anterior, pînă la adoptarea Legii cu privire la actele normative ale Guvernului RM, la fel, mai „păcătuiau”. Deseori, unele hotărîri nu erau publicate la timp. În schimb, ulterior li se atribuia numărul și data adoptării. Și deseori unii erau „prinși” cu aceste șiretlicuri Deoarece nu era greu să urmărești în ”Monitorul oficial” numerele lipsă. Aceasta era ocupația preferată a unuia dintre vicepreședinții Parlamentului de la începutul anilor 1990.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?