Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Сe s-a schimbat în ratingul transparenței acționarilor băncilor?

12 aug. 2016,, 17:45   Economie
2770 0
Что изменилось в рейтинге транспарентности акционеров банков?
Foto: euaudit.com

Centrul Analitic Indendent Expert-Grup a reactualizat ratingul transparenței acționarilor din băncile comerciale ale Moldovei, îmbunătăţind indicii „EuroCreditBank”, care a obţinut 4 stele în loc de 2.


După cum se menţionează în comunicatul Expert-Grup, în urma consultărilor suplimentare cu BC „EuroCreditBank” S.A. și a dezvăluirii de către bancă și acționarii acesteia a unor informații suplimentare, au fost efectuate rectificări la poziția băncii în rating.

În particular, banca a dezvăluit pe propriul site informația relevantă despre acționarii principali, iar unii dintre ei au expus informații despre dînşii pe rețelele profesionale de socializare. În context, “EuroCreditBank” s-a calificat în rating cu patru stele, în locul celor două precedente.

În acest mod, din grupul băncilor cu patru stele, unde este un înalt nivel de transparenţă şi un volum considerabil de informaţie despre acţionari, acum fac parte patru bănci: “Comerţbank”, “EuroCreditBank”, “FinComBank” şi “Moldova-Agroindbank”.

Lideri ai ratingului sînt BCR Chişinău, “Eximbank - Gruppo Veneto Banca”, “Mobias Banca - Groupe Societe General” şi “ProCredit Bank”, care au 5 stele pentru transparenţă foarte înaltă, pentru că despre majoritatea acţionarilor lor există multă informaţie publică, care confirmă calitatea şi valoarea lor pentru bancă.

Din grupul de bănci cu nivel mediu de transparenţă şi volum nu prea mare de informaţie despre unii acţionari fac parte “Energbank”, “Victoriabank” şi “Moldindconbank”, care au obţinut 3 stele.

Acum în rating nu sînt bănci cu o stea sau două, care s-a decis să fie acordate băncilor, despre majoritatea acţionarilor cărora lipsea informaţia deschisă (o stea) sau băncilor cu nivel scăzut de transparenţă, cota considerabilă a acţiunilor cărora o deţin persoane, despre care este puţina informaţie sau care fac parte din categoria de risc, ori banca a admis greşeli la dezvăluirea informaţiei (2 stele).

Ratingul pregătit de Expert-Grup nu reflectă stabilitatea financiară şi solvabilitatea băncilor şi se referă, în exclusivitate, la beneficiarii finali ai acţiunilor băncii, analizate sub aspectul transparenţei şi potenţialului financiar al acţionarilor.

După cum a menţionat anterior unul din autorii ratingului, economistul Expert-Grup Natan Garştea, băncile au ţinut cont de îndemnurile experţilor privind publicarea informaţiei despre acţionari pentru îmbunătăţirea ratingurilor. Potrivit spuselor lui, dacă această tendinţă se va menţine, atunci cea mai mare parte a băncilor vor obţine pe viitor cel mai mare punctaj în rating – 4 şi 5 stele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?