Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Guvernul Transnistriei a slăbit controlul importului în regiune a mărfurilor supuse accizelor

11 aug. 2016,, 16:00   Economie
3395 0
Ввоз в Приднестровье подакцизных товаров, мяса и мясных изделий с четверга существенно облегчился.
Foto: moldova24.net

De joi importul mărfurilor, supuse accizelor, în Transnistria, în special, cel al cărnii şi produselor din carne a fost simplificat esenţial.


Acest lucru este determinat de intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului regiunii, prin care este anulată acţiunea regimului special de import şi comercializare a acestor mărfuri.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Guvernul susţine că măsurile luate sînt motivate de tendinţa "de a micşora povara administrativă a agenţilor economici şi de a simplifica procedura de declarare a mărfurilor indicate".

Regimul special de import şi comercializare a unui şir de mărfuri a fost reglementat de hotărîrea Guvernului din 15 mai 2012 şi se referea atît la băuturile alcoolice şi spirtoase, bere, articole de tutun, benzină şi gasoil, cît şi la produse finite din carne.

Pentru importul şi comercializarea lor, persoanele juridice trebuiau să aibă licenţă, să folosească aparatele de casă, să păstreze benzile de casă timp de trei ani, să le prezinte lunar organelor fiscale informaţii despre forma stabilită privind importul şi comercializarea mărfurilor supuse accizelor.

Acum participanţii la activitatea economică externă nu mai trebuie să deţină licenţă pentru importul de mărfuri supuse accizelor, în special, de carburanţi, şi nici să prezinte rapoarte despre volumul importului şi comercializării lor.

Experţii locali consideră că în acest mod autorităţile încearcă să faciliteze importul în Transnistria, în primul rînd, pe cel al produselor petroliere, care acum este posibil de realizat doar cu transportul auto. Aceasta deoarece staţiile feroviare de pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, care nu este controlat de RM, au fost excluse de către instituţiile feroviare ale Moldovei şi Ucrainei din schema de circulaţie a trenurilor.

Tiraspol a calificat aceasta drept o nouă blocadă economică. În condiţiile scăderii producţiei industriale şi, ca urmare, a prăbuşirii cursului la mărfurile substituite prin import, autorităţile autoproclamatei RMN sînt nevoite să simplifice considerabil importul în regiune, practic, a tuturor mărfurilor, inclusiv, cel al produselor alimentare.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?