Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Ce decizie a luat BNM în legătură cu rata de bază a refinanţării?

9 aug. 2016,, 09:06   Economie
2099 0
Какое решение НБМ принял по базисной ставке рефинансирования?
Foto: zn.ua

Banca Naţională a Moldovei a adoptat decizia de a menţine rata de bază, aplicată principalelor operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 10%, comunică NOI. md.


După cum se menţionează în comunicatul Băncii Centrale, Comitetul Executiv al BNM a adoptat, de asemenea, decizia de a menține ratele de dobîndă la creditele overnight la nivelul actual de 13% anual, iar la depozitele overnight - la nivelul actual de 7% anual.

În acelaşi timp, s-a decis de a menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14% din baza de calcul, precum şi a menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul de 35% din baza de calcul.

La BNM au menţionat că decizia respectivă vizează ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste în contextul readucerii și menţinerii ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5% pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ± 1,5 puncte procentuale.

La BNM au specificat că calibrarea graduală a conduitei politicii monetare, susținută de așteptările cu privire la reducerea ratei inflației, urmărește asigurarea condițiilor monetare reale adecvate pentru stimularea creditării și economisirii, precum și pentru impulsionarea cererii interne, alături de adaptarea în continuare a mediului economic intern la volatilitățile și incertitudinile din mediul extern.

Următoarea ședinţă a Comitetului Executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 25 august curent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?