X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Pașapoartele diplomatice ale lui Platon. Cine și de ce le-a oferit

30 iul. 2016,, 11:32   Politică
6775 0

Фото: facebook.com

Omul de afaceri Veaceslav Platon, reținut luni în Ucraina și suspectat de săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari, ar fi deținut din anul 2009 două pașapoarte diplomatice.


Potrivit presei ucrainene, în momemtul reținerii lui Platon, organele de drept au găsit asupra sa un pașaport diplomatic expirat.

Solicitat de UNIMEDIA, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a declarat că pașapoartele diplomatice sunt eliberate persoanelor care deţin exclusiv cetăţenia Republicii Moldova pentru ieşire şi intrare în Republica Moldova în vederea îndeplinirii unor misiuni diplomatice şi consulare sau altor funcţii oficiale peste hotare în interesul statului sau în cazul în care însoțesc persoane cărora prin lege li se oferă pașaport diplomatic.

Totodată, pașaportul negru se oferă pentru utilizare în calitate de act de identificare pe teritoriul Republicii Moldova sau pe teritoriul altor state în virtutea postului deţinut sau specificului funcţiilor pe care le exercită.
Astfel, Veaceslav Platon a exercitat funcția deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2009 până în 2010 din partea Partidului „Alianţa Moldova Noastră”, fapt pentru care i s-a emis un astfel de act. Potrivit procedurii, acordarea pașaportului pașaportului o poate semna ministrul și viceminiștrii.

„După expirarea mandatului funcţiei sau atunci când dispare temeiul juridic pentru deţinerea paşaportului diplomatic, documentul se declară nevalabil şi Ministerul solicită returnarea actului pentru ulterioara lui distrugere. În caz de nereturnare a pașaportului diplomatic, Ministerul întreprinde măsuri instituţionale naţionale şi internaţionale, pentru a nu permite utilizarea ulterioară a actului de identitate respectiv”, explică MAEIE.


Potrivit MAEIE, Veaceslav Platon a deținut din anul 2009, în virtutea funcției de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, două pașapoarte diplomatice, dintre care unul a fost declarat pierdut, iar altul a fost returnat MAEIE și supus procedurii de distrugere.

Totodată Direcția Generală Afaceri Consulare confirmă că în prezent Veaceslav Platon nu deține pașaport diplomatic. Pașaportul diplomatic care a fost găsit asupra sa în momentul reținerii, ar putea fi acel pe care Platon l-a declarat pierdut.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?