Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4059

CMC a cerut Curții Constituționale să verifice constituționalitatea Legii privind statutul municipiului Chișinău

26 iul. 2016,, 16:45   Capitala
2104 2
Мунсовет призвал КС проверить на легитимность Закон «О статусе Кишинёва»
Foto: unimedia.info

Consiliul municipal Chișinău (CMC) a votat la ședința din 26 iulie pentru inițiativa Partidului Popular European (PPEM) privind depunerea unei sesizări colective la Curtea Constituțională (CC).


Consiliul municipal solicită CC în sesizare să analizeze constituționalitatea Legii privind statutul municipiului Chișinău, în care, potrivit autorilor documentului, se încalcă principiul separării funcţionale a autorităţilor locale, relatează NOI.md.

Sesizarea colectivă a survenit în urma cîtorva sesizări personale depuse anterior la Curtea Constituțională de către reprezentanții Partidului Socialiștilor (PSRM) și PPEM. Prezentînd colegilor proiectul de decizie, consilierul din partea PPEM Veaceslav Bulat a declarat că cele mai controversate sînt prevederile în care se reglementează drepturile primarului general al municipiului Chișinău privind numirea și destituirea adjuncților săi, a pretorilor de sectoare, a șefilor întreprinderilor municipale și altor instituții aflate în subordinea Primăriei, fără coordonarea acestui lucru cu Consiliul municipal.

Președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid în CMC, Vasili Chirtoca, a ieșit în susținerea acestei inițiative și a menționat importanța sesizării CC în această chestiune. „Curtea Constituțională trebuie să examineze acele prevederi ale Legii privind statutul municipiului Chișinău pe care Consiliul municipal le consideră drept neconstituționale și să emită o hotărîre finală privind legalitatea acestora. În acest proiect de lege sînt prevederile ce țin de separarea funcţională a autorităţilor locale care contravin Constituției. Sînt solidar cu colegii mei care au ieșit cu critica acestor prevederi”, a menționat Chirtoca.

Inițiativa privind depunerea sesizării la Curtea Constituțională a fost susținută de 28 de consilieri din partea Partidului Socialiștilor, PPEM, fracțiunea comuniștilor și celor fără de partid, „Partidului Nostru”, precum și de consilierul neafiliat Ion Ștefăniță.

Legea privind statutul municipiului Chișinău, inițiată de un grup de deputați liberali, a fost aprobată de majoritatea parlamentară în lectura finală la 17 iunie. Opoziția s-a pronunțat împotriva adoptării acestui proiect de lege, care, în opinia ei, extinde împuternicirile primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, și limitează considerabil zona de responsabilitate a Consiliului municipal.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?