Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Premierul Filip promite sprijinul guvernului pentru agricultură

14 iul. 2016,, 08:45   Economie
2829 1
Филип обещает поддержку правительства сельскому хозяйству
Foto: gov.md

Guvernul Republicii Moldova va sprijin dezvoltarea agriculturii, fiind în căutare permanentă a unor metode de soluţionare a problemelor mediului de afaceri.


Despre aceasta Prim-ministrul Pavel Filip a declarat miercuri, la ceremonia oficială de lansare a proiectului "Livada Moldovei", finanţat de Banca Europeană de Investiţii.

Premierul a spus că "agricultura este un sector prioritar al economiei RM şi antreprenorii din mediul rural necesită tehnologii noi".

"Anul acesta, după ce am avut parte de calamităţi naturale, înţelegem mai bine ca niciodată că trebuie să investim în tehnologii moderne. Chiar dacă costurile iniţiale devin puţin mai înalte, vom fi siguri că vom avea o roadă calitativă. Asistenţa BEI acordată Moldovei în cadrul proiectului de dezvoltare a agriculturii, oferă posibilitatea de a trece la horticultura intensivă", a spus Premierul.

Datorită proiectului "Livada Moldovei", peste 300 de agenţi economici, ce activează în domeniul horticol şi peste 52 de mii de gospodării ţărăneşti vor putea accesa credite investiţionale, la o rată a dobînzii convenabilă, cu termenul de recuperare de maxim 10 ani şi perioada de graţie de pînă la patru ani. Valoarea minimă a creditului este de 5 mii de euro şi poate fi utilizat pentru tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, precum şi pentru diversificarea pieţei de desfacere pentru fructele moldoveneşti. Proiectul este implementat cu susţinerea financiară a Băncii Europene de Investiţii, având un buget total de 120 milioane de euro.

BEI a selectat pentru conlucrarea cu horticultorii patru bănci moldoveneşti - Mobiasbancă - Groupe Societe Generale, ProCreditBank, EnergBank şi ComerţBank.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?