X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Schimb de replici între Corina Fusu și Irina Vlah la ședința Guvernului

4 mai. 2016,, 17:46   Politică
6046 3

Schimb de replici între Corina Fusu și Irina Vlah la ședința Guvernului
Foto: infobiz.md

Ministrul Educației, Corina Fusu, și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, au avut astăzi un schimb de replici aprinse la ședința executivului.


Disputa a fost provocată de decizia recentă a Adunării Populare a Găgăuziei privind adoptarea unei proprii legi a învățămîntului, notează NOI.md.

Potrivit Corinei Fusu, adoptarea unei legii care substituie Codul educației este sfidătoare. Ministrul a cerut crearea unui grup mixt de lucru pentru a examina legalitatea inițiativei legislative a Adunării Populare.

„Este o situație excepțională. La Ministerul Educației acest proiect nu a fost discutat. Nu a fost asigurată transparența, încălcîndu-se mai multe reglementări. Codul educației se aplică uniform pe tot teritoriul țării și nu poate face excepție nicio autoritate publică locală la nivel de raion. Solicit sprijinul Guvernului ca să nu se producă o eroare pe care în timp nu o vom putea rezolva”, a explicat Fusu la ședința de astăzi.

În replică, Irina Vlah a precizat că Adunarea Populară a acționat în strictă conformitate cu Legea privind statutul special al autonomiei găgăuze. Aceasta i-a sugerat ministrului Educației să fie mai atentă în formulări.

„Acest proiect a fost transmis în limba moldovenească doamnei Fusu. Cer doar să nu fim calificați drept raion. Pe parcursul acestui an, am colaborat constructiv cu toate structurile de stat. Eu, în calitate de conducător al regiunii, vă asigur că, dacă va fi respectat statutul autonomiei, nu vor fi probleme. Doamnă Fusu, fiți mai corectă”, a menționat Irina Vlah.

„Nu mi-ați trimis nici în română, nici în rusă, nici în găgăuză acest proiect”, a spus indignată Corina Fusu.

În cele din urmă, în discuție a intervenit premierul Pavel Filip, care a menționat că subiectul va fi examinat ulterior.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?