X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Candu a primit mustrare aspră în Parlamentul European

17 noi. 2015,, 10:55   Puterea
2602 10
Канду устроили разнос в Европарламенте (ВИДЕО)
Foto: tribuna.md
Partenerii europeni ai autorităților moldovenești nu au împărtășit entuziasmul președintelui Parlamentului Republicii Moldova Andrian Candu, care și-a ținut ieri cuvîntarea la reuniunea Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, subliniind că cetățenii sînt profund dezamăgiți de parcursul european al țării și de lipsa reformelor.

Astfel, Candu le-a prezentat deputaților europeni un raport cu privire la situația actuală din țară, în lumina punerii în aplicare a dispozițiilor Acordului de Asociere cu UE. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, a recunoscut că cetățenii sînt oarecum dezamăgiți, în mare parte, din cauza problemelor în sectorul bancar și de lipsa reformelor din domeniul juridic. În același timp, a spus el a remarcat realizările, și anume că producătorii au reușit să se reorienteze de la piața din Rusia către piața europeană, precum și să introducă cu succesregimul fără vize între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

"Acum mingea e în țara noastră și noi trebuie să lucrăm, să ne facem temele pentru acasă. Încrederea poate fi reîntoarsă numai prin acțiuni și reforme concrete", a spus el.

Deputații europeni s-au năpustit asupra lui Canada cu critici.

"Dezamăgirea și lipsa de încredere, probabil, sînt principalii indicatori ai agendei politice actuale a RepubliciiMoldova. Trebuie să știți că Uniunea Europeană nu are nevoie de o nouă criză în regiune. Noi nu dorim să vedemMoldova îndreptîndu-se în această direcție", i-a declarat europarlamentarul Petras Austrevicius lui Candu.

În același timp, un alt parlamentar, Gabriele Zimmer, s-a îndoit de lupta împotriva corupției, promisă de președintele Parlamentului Republicii Moldova.

"Cine va duce această luptă, de fapt, se pare că însăși clasa politică a țării a fostimplicată în scheme de corupție și scandalul bancar? Am dori să știm, în ce măsura la negocierile privind crearea unei majorități parlamentare figurează problema sărăciei, pentru că noi știm că Republica Moldova e una dintre cele mai sărace țări din Europa. Este necesar să reîntoarcem încrederea față de clasa politică, căci aceasta are o importanță primordială", a spus ea.

Iar deputatul european Marc Demesmaker s-a interesat dacă în procesul de reforme se va lua în considerare părereaminorităților naționale din țara noastră, avînd în vedere, mai ales, faptul că la sudul Republicii Moldova cetățenii militează în favoarea unor legături mai strînse cu Rusia.

Vă reamintim că Andrian Candu se află la Bruxelles într-o vizită oficială de lucru cu ocazia aniversării ratificării de către Parlamentul European a Acordului de Asociere între Republica Moldova și UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?