X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Un moldovean din patru aflați în Italia are 30 - 39 de ani

28 oct. 2015,, 14:00   Societate
2471 1
Средний возраст молдаван, работающих в Италии, составляет 30-39 лет
Foto: moldovenii.md
Potrivit datelor pentru anul 2014, moldovenii reprezintă cea de-a șaptea comunitate dintre cetățenii necomunitari din Italia. Cei mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în Italia se află în nordul țării (77%), în regiunile Veneto și Emilia Romagna. Un moldovean din patru aflați în Italia are vîrsta cuprinsă între 30 și 39 de ani.

Peste 150 de mii de concetățeni posedă permis de ședere legal, dintre aceștia 67% sînt femei, iar 33% bărbați. Încadrarea în cîmpul muncii reprezintă motivul principal de ședere al moldovenilor în Italia (59%), cel familial reprezintă 40%.

Datele studiului arată că în 2014, pentru comunitatea moldovenească, rata de șomaj a atins 13,1%, o valoare cu 1% mai înaltă decît cetățenii italieni, însă dintre toți cetățenii necomunitari din Italia, moldovenii înfruntă criza mai bine (cu 4% mai mică rata de șomaj pe total de cetățeni necomunitari).

Printre cetățenii moldoveni angajați în cîmpul muncii în Italia prevalează un nivel de instruire medie-înaltă. 64% dintre ei au o pregătire secundată de gradul doi sau studii superioare, o valoare cu 16% mai mare decît per total de cetățeni necomunitari.

În ceea ce privește numărul de întreprinzători moldoveni aflați pe teritoriul Italiei, studiul arată că aceștia sînt în minoritate, dar în creștere, mai ales se mărește cota feminină în afaceri. Diaspora moldovenească este a 13-a după numărul de înteprinderi individuale deschise în Italia, dintre celelalte comunități din afara spațiului Uniunii Europene.

Datele menționate au fost publicate de autoritățile italiene. Raportul integral privind comunitatea moldovenească în Italia este disponibil AICI.

Pe 20 octombrie s-a desfășurat întâlnirea bilaterală între reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) din Republica Moldova şi ai Ministerului Muncii şi Politicilor Sociale din Italia, cu genericul: "Migrație și muncă: mobilitatea forţei de muncă şi formarea profesională".

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii Protecției Sociale și a Familiei, vieceministrul Iurie Crăciuneac a declarat la eveniment că „Italia rămâne a fi cea mai atractivă țară din Europa occidentală pentru lucrătorii moldoveni, fiind la număr în jur de 200 de mii. Interesul faţă de soarta cetăţenilor moldoveni aflaţi în peninsulă nu este doar unul formal sau declarativ. Și în continuare, din partea noastră, va fi depus tot efortul în identificarea noilor posibilități de colaborare."

Reprezentanţii Ministerului Municii Protecției Sociale și a Familiei au reiterat poziţia Republicii Moldova în privința necesității încheierii unui acord bilateral în domeniul securităţii sociale, fapt ce ar deschide posibilitatea portabilităţii dreptului la pensii, astfel asigurând cetăţenii R. Moldova cu mijloace financiare din partea statului în care şi-au desfăşurat activitatea. Totodată, tratatul ar contribui la ridicarea gradului de asigurare socială a migranţilor.

În context, ministrul plenipotenţiar italian Paolo Trichilo a menţionat: „Piaţa muncii se află într-o evoluţie continuă şi necesită un efort constant de adaptare la dezvoltarea economiei. Astfel, nu ne putem permite luxul de a încheia un acord asupra unei scheme rigide valabilă pentru decenii. Italia este însă dispusă de a identifica puncte comune ce ar facilita mecanismul exportării pensiilor, fapt care ar favoriza viaţa lucrătorilor moldoveni în ţara noastră."

Totodată, partea italiană a reiterat domeniile prioritare de colaborare, menţionând necesitatea favorizării cunoaşterii legislaţiei italiene de către cetăţenii R. Moldova, promovarea migrației circulare, prevenirea migrației iregulare, precum și facilitarea reîntoarcerii lucrătorilor migranţi.

Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Italiene în domeniul migraţiei de muncă şi Protocolul de Implementare a Acordului în cauză a fost semnat pe 5 iulie 2011.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?