X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Țăranu: Radicalizarea protestelor este generată de reacția întîrziată a guvernării

7 oct. 2015,, 12:22   Societate
3753 3

Țăranu: Radicalizarea protestelor este generată de reacția întîrziată a guvernării
Foto: noi.md

Ceea ce s-a întîmplat la protestul de duminică denotă faptul că se produce a radicalizare a mișcării protestatare, consideră analistul politic Anatol Țăranu, director al Centrului de Analiză și Consultanță Politică „Politicon”. Cauza acestei radicalizări, susține politologul, rezidă în lipsa dialogului dintre autorități și protestatari, informează NOI.md.

„Se produce o anumită radicalizare a mișcării protestatare și apare o întrebare firească: de ce acest lucru se întîmplă? La mijloc este acea întîrziere supărătoare cu care guvernarea reacționează la ceea ce se întîmplă în PMAN și în stradă per ansamblu. Dacă ar fi existat un dialog instituțional între guvernare și protestatari, cred că gradul acesta de tensionare a spiritelor ar fi fost mai mic”, a explicat Anatol Țăranu în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune.

Potrivit politologului, s-ar putea întîmpla ca, la un moment dat, într-un anumit punct de tensionare, autoritatea liderilor mișcării de protest să nu fie suficientă ca să țină mulțimea în frîu. „Dacă nu vor fi luate măsuri concrete, această radicalizare se va produce și mai departe”, a adăugat Țăranu.

În opinia lui Anatol Țăranu, guvernarea trebuia să insiste pe inițierea unui dialog sistematic cu reprezentanții protestatarilor și să convină asupra unui plan concret de negocieri.

„În cazul în care acele negocieri ar fi deviat serios de la ce s-ar fi convenit, liderii mișcării ar fi putut chema din nou oamenii în piață pentru a exercita presiuni. De la bun început lista de revendicări a fost foarte stufoasă și aceasta le-a dat posibilitatea guvernanților să nu o ia în serios. Există două tactici: poți să mergi punctual pas cu pas să obții de la guvernare niște concesii sau mergi pe calea escaladării cerințelor. În cazul dat s-a mers pe calea a doua”, a punctat Țăranu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?