X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

FMI transmite Suediei să ia măsuri pentru a-i integra pe refugiaţi pe piaţa muncii

1 oct. 2015,, 11:50   Externe
2283 0

Foto: malta2u.com

Fondul Monetar Internaţional a cerut Suediei să îi ajute pe refugiaţi şi pe alţi imigranţi să acceseze piaţa muncii din ţară.

Într-o versiune preliminară a raportului său anual privind economia suedeză, instituţia cu sediul la Washington a subliniat dificultăţile pe care imigranţii le întîlnesc în găsirea unui loc de muncă în această ţară nordică. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a transmis, de asemenea, că cei care care fug din calea conflictului şi a dificultăţilor mutîndu-se în statul scandinav i-ar putea asigura acestuia din urmă modelul de prosperitate.

"Piaţa muncii din Suedia a devenit intens polarizată. Deşi rata generală de angajare este ridicată, şomajul se răsfrînge asupra celor slab calificaţi şi a celor născuţi în străinătate", a notat FMI.

Fondul a cerut partenerilor sociali ai Suediei să ia în considerare măsuri pentru "a se asigura că salariile de început nu reprezintă o barieră pentru ca grupuri cu rată mare a şomajului să beneficieze de un loc de muncă, de exemplu, prin introducerea de grile salariale speciale pentru cei care au nevoie de pregătire la locul de muncă sau prin creşterea flexibilităţii la nivel de companie".

Suedia dispune de puţine posturi pentru persoane slab calificate, iar regulile stricte de protecţie a muncii fac dificilă concedierea angajaţilor.

Această ţară prezintă una dintre cele mai mari diferenţe în ceea ce priveşte nivelurile de angajare între nativi şi imigranţi dintre membri OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică): 63,5 la sută dintre cei născuţi în străinătate au ocupat un loc de muncă în 2014, în comparaţie cu 77,7 la sută dintre cei născuţi în Suedia. OCDE a explicat această diferenţă prin numărul mic de locuri de muncă pentru persoane slab calificate disponibile imigranţilor "din ţări cu sisteme educaţionale deficitare", cum ar fi Irak, Afganistan, Eritreea şi Somalia.

Cu toate acestea, "un flux mare de imigranţi reprezintă o oportunitate pentru a asigura modelul social al Suediei", a transmis FMI.

"Programe de angajare pentru tineri - care combină munca şi pregătirea - ar trebui extinse pentru a-i ajuta pe refugiaţii nou-veniţi să obţină primul post şi să îşi consolideze aptitudinile necesare", potrivit FMI.

Aproximativ 16 la sută din populaţia Suediei este născută în altă ţară. În 2014, peste 81.000 de persoane au cerut azil în Suedia, şi alte 49.000 au depus cerere în primele opt luni ale anului 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?