Este al 12-lea an consecutiv în care numărul acesta a crescut, atingând un nou record, a declarat agenția ONU pentru refugiați, potrivit digi24.ro.
Populația globală strămutată este acum echivalentă cu cea a Japoniei, a spus agenția. Noile conflicte din Sudan și Gaza au contribuit la ascensiunea pe care șeful agenției ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, a numit-o „un rechizitoriu teribil asupra stării lumii”. El a cerut guvernelor să abordeze cauzele fundamentale ale problemei, mai degrabă decât să politizeze refugiații, și să apeleze la soluții rapide, cum ar fi închiderea granițelor.De asemenea, a îndemnat țările să lucreze împreună pentru soluții de lungă durată. Crizele noi și vechi au condus la creșterea numărului de refugiați la nivel global începând cu aprilie 2024, potrivit raportului anual pe acest subiect al agenției. În Sudan, războiul care a început în aprilie 2023 între generalii rivali a forțat peste nouă milioane de oameni să plece din casele lor. În Gaza, războiul dintre Israel și Hamas a strămutat aproximativ 75% din populație, respectiv 1,7 milioane de oameni, încă din octombrie.
Cea mai mare criză de strămutare din lume rămâne în Siria, unde conflictul care a început în 2011 ține aproape 14 milioane de oameni departe de casele lor. Mai mult, milioane de oameni au fost alungați din casele lor din Republica Democrată Congo și Myanmar din cauza luptelor de anul trecut. Agenția ONU pentru Refugiați a spus că nu toți refugiații și alți migranți au plecat în țări bogate, subliniind că marea majoritate a refugiaților se află în țări vecine, având venituri mici și medii.
Numărul persoanelor strămutate la nivel global s-a triplat din 2012 și este probabil să crească, a spus domnul Grandi: „Dacă nu există o schimbare în geopolitica internațională, din păcate, cred că cifra va continua să crească”, a adăugat el. Agenția a condamnat părțile care se află în conflicte, declarând că acestea au încălcat dreptul internațional și au determinat strămutarea oamenilor.
Adăuga comentariu