Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4071

Chicu, despre FMI și BM: ”Încearcă să combine interesele geopolitice și partea economică”

17 iun. 15:22   Politică
2989 0

Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM) sînt de fapt niște instituții financiare care încearcă să combine interesele geopolitice ale fondatorilor săi cu partea economică.

Opinia a fost expusă de fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Chicu, în cadrul unui interviu.

Potrivit lui, aceste două instituții financiare nu sînt simpli parteneri de dezvoltare, așa cum cred unii.

”O bancă comercială la care v-ați dus și ați luat credit, vă este prieten sau dușman? Pe lîngă faptul că ei și-au pus calificativul că sînt parteneri de dezvoltare, ei sînt de fapt instituții care încearcă să combine interesele geopolitice a fondatorilor lor și partea economică. În 2001 ei s-au dus de aici sau mai exact nu colaborau cu Guvernarea de atunci, pentru că nu puteau înțelege cum în sec XXI într-o țară europeană au venit comuniștii la putere și cu o majoritate constituțională. Dă să îi lăsăm un an și o să moară singuri și-au zis eu. A trecut un an, doi și au văzut că nu se întîmplă nimic, iar în 2003, cînd au văzut că ăștia pot să demonstreze la alții că se poate și fără ei, aceștia și-au dat seama că acest lucru este un foarte mare risc ca alte țări să afle că se poate și fără dînșii. Așa e și în piață, cînd încep a înțelege că pot fără un agent economic poate fără alții acest lucru este un mare risc. Iată de ce, Banca Mondială a venit înapoi și a început să implementeze proiecte aici”, a spus Chicu.

Totodată, fostul prim-ministru, a menționat că colaborarea cu FMI și BM poate avea atît efecte pozitive, cît și negative.


”Eu vreau să vă spun că, colaborarea cu ei poate avea efecte și benefice dacă tu implementezi într-adevăr proiecte care sînt în beneficiul țării, dar poate avea și efecte negative. Dacă ei de fiecare dată vin cu cerințele lor și spun: închideți școli, ridicați tariful la serviciile comunale și tu ridici mîina și spui - da. Atunci, ei își obiectivul politic. În ochii mei ei au căzut irecuperabil (FMI-ul) în decembrie 2023 pentru că FMI care în mod special este preocupat de independența sistemului bancar și al Băncii Naționale ca regulator au tăcut mîlc cînd frumoșii ăștia au scos guvernatorul Băncii Naționale și au adus-o pe asta din România. Acest lucru s-a întîmplat printr-o metodă absolut netransparentă, printr-o metodă care încalcă orice cerință a independenței. Au tăcut mîlc și prin asta au arătat că ei nu sînt instituție financiară cum credeam că sînt și cum erau pînă atunci, dar sînt pur și simplu o bîtă politică. În 2020 cele mai mari probleme cu FMI eu le-am avut pentru că ne-am opus modificării în legea Băncii Naționale care stabilea imunitate pentru funcționarii Băncii Naționale mai ceva ca la deputați. Noi nu doream să facem acest lucru pentru că ne aminteam de 2014 cînd a fost frauda bancară, iar legea promovată de FMI era că ei nu răspund de acțiunile lor. Fiecare greșește, dar tu cînd închizi ochii că îți iau 14 miliarde din sectorul bancar, tu să îl lași pe ăsta să stea cu salariul de 200 mii de lei pe lună? Iată atunci, FMI demonstra foarte mare grijă față de independența Băncii Naționale”, a punctat Chicu.

45
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?