X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

„Dreapta” consideră că autorităţile nu pot desemna în funcţia de şef al BNM un specialist independent

23 sep. 2015,, 09:20   Societate
2520 0
"Правые" считают, что власти не смогут назначить на должность главы Нацбанка независимого специалиста
Foto: adevarul.ro
Grupul de iniţiativă pentru crearea partidului "Dreapta" consideră că situaţia din Republica Moldova trezește dubii în ceea ce privește capabilitatea autorităţilor de a desemna în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale (BNM) un specialist apolitic cu experienţă necesară.

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează comunicatul de presă al formaţiunii politice, "Dreapta" consideră că Dorin Drăguţanu (actualul şef al BNM - "I") ar fi trebuit să-şi dea demisia cu încă un an în urmă, "cînd doar apăruse informaţia despre operaţiunile de spălare a banilor din Rusia prin băncile moldoveneşti".

"Lipsa unui acord al Republicii Moldova cu FMI, instabilitatea politică prelungită, iresponsabilitatea liderilor partinici în realizarea rapidă şi eficientă a Planului de Acţiuni pentru implementarea Acordului de asociere pune sub semnul întrebării capacitatea actualei guvernări, în special, a actualei majorităţi parlamentare, de a numi în funcţia de guvernator al BNM o persoană cu expertiză în domeniu. Dreapta solicită reiterat Parlamentului să decidă remorcarea Băncii Naţionale a Moldovei prin votarea în fruntea sa a unui consiliu de experţi în domeniul financiar-bancar, invitaţi din SUA şi UE, inclusiv din România", se subliniază în document.

În opinia formaţiunii politice, doar astfel este posibil de a căpătat credibilitate în faţa organismelor finanţatoare internaţionale – FMI, Banca Mondială, BERD.

La începutul lunii septembrie fostul deputat din partea Partidului Liberal (PL) şi Partidului Liberal Reformator (PLR), Ana Guţu, a anunţat despre intenţia de a crea un nou partid de dreapta, al cărei scop va fi unirea cu România. Din grupul de iniţiativă mai fac parte fostul deputat Anatol Arhire, fostul membru al Senatului României Ilie Ilaşcu, fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuţa, fostul ministru al Mediului Gheorghe Şalaru şi adjunctul său Dorin Duşceac.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?