Eurovision stiri: 512
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Expert: Misiunea FMI în Moldova va rezolva sarcini politice, nu tehnice

8 sep. 2015,, 16:00   Economie
13497 0
Эксперт: Миссия МВФ в Молдове будет решать не технические, а политические задачи
Foto: forexaw.com
„Donatorii externi ai țării noastre au «delegat» Misiunii FMI în Moldova anumite funcții, de aceea, în acest an ea va avea nu doar sarcini pur tehnice. În realitate, la sfîrșitul lunii septembrie, experții FMI vor soluționa chestiuni politice”, consideră expertul NOI.md.

În opinia expertului, trebuie să ne așteptăm la o poziție foarte dură a reprezentanților FMI vizavi de parametrii bugetului. Potrivit experților FMI, în acest an bugetul Moldovei este „desenat”, deoarece este constituit în baza unui scenariu macroeconomic ireal. Cauza constă în faptul că creditul oferit de Banca Națională a Moldovei băncilor problematice trebuie trecut la datoria internă. Respectiv, în Legea cu privire la bugetul de stat pe anul 2015 trebuie să apară cîteva sute de milioane de lei pentru achitarea acestei datorii.

„Dacă bugetul nu este real, atunci nu mai avem despre ce vorbi. Atunci cînd sînt coordonați parametrii bugetului de stat, sînt evaluate măsurile pentru asigurarea acestuia. Dacă Ministerul Finanțelor vorbește despre o anumită sumă care ar putea veni din privatizări, atunci această instituție trebuie să prezinte listă acestor bunuri”, consideră expertul.

Potrivit expertului, anterior situația pentru negocierile dintre Guvern și FMI era alta, or, Moldova în genere nu avea nevoie de program de finanțare, deoarece noi aveam suficiente rezerve valutare. De obicei, FMI alocă bani pentru completarea rezervelor valutare ale Băncii Naționale a Moldovei și doar cu titlul de excepție – în bugetul țării. Însă acum BNM are nevoie de aceste mijloace valutare, de aceea ei vor discuta despre programul anticriză.

„Orice program anticriză începe cu stabilizarea finanțelor publice. Aceasta înseamnă că bugetul va fi redus. Iar atunci cînd vor fi stabilite prioritățile pentru alocarea banilor, se va discuta despre stabilizarea și capitalizarea sectorului bancar. La acest subiect vor fi cele mai dificile discuții”, consideră sursa NOI.md.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?