X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Expert ucrainean: Moldova urmează calea Ucrainei - spre război

19 aug. 2015,, 09:45   Externe
5886 10
Foto: regnum.ru
„Scenariul realizat în Moldova se aseamănă foarte mult cu evoluția evenimentelor în Ucraina”, a declarat în cadrul Conferinței Internaționale „Actualele provocări și riscuri pentru Republica Moldova în domeniul securității”, susținute pe 18 august la Chișinău, expertul ucrainean, candidatul în științe economice Alexandr Dudciak, transmite corespondentul IA REGNUM.

Potrivit lui, experiența Ucrainei în acest sens „este extrem de importantă și extrem de oribilă”. „Războiul dus acum în Sud-Estul Ucrainei nu a avut nici un motiv obiectiv. Totuși, conflictul civil a izbucnit, deși în toți anii de independență pacea pe teritoriul Ucrainei a constituit un obiect de mîndrie al statului”, a adăugat expertul.

Dudciak consideră că cauzele și scopurile conflictului de pe Donbass sînt pur geopolitice, și anume „prevenirea încercării de a restabili polul geopolitic pe teritoriul spațiului postsovietic”. Potrivit lui, în acest scop Ucrainei i s-a impus idea de „integrare europeană”. „Este extrem de important faptul că în textul Acordului de Asociere a Ucrainei poate fi găsit un capitol întreg dedicat chestiunilor militar-politice, ceea ce infirmă caracterul pur economic al documentului”, a adăugat el.

Totuși Duidciak a menționat că conflictul are și o componentă economică. „Deschiderea frontierelor economice, trecerea economiei sub controlul corporațiilor occidentale, distrugerea potențialului tehnico-științific și transformarea poporului într-o forță de muncă, toate aceste procese sînt orientate spre satisfacerea intereselor Occidentului. Procese similare au loc astăzi și în Moldova”, a rezumat Alexandru Dudciak.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?