X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Politolog: Era previzibil că Streleț va dori să efectueze prima vizită la Bruxelles sau București

12 aug. 2015,, 12:49   Politică
4704 2

Politolog: Era previzibil că Streleț va dori să efectueze prima vizită la Bruxelles sau București
Foto : noi.md

Declarația premierului Valeriu Streleț, precum vă va efectua prima sa vizită oficială cel mai probabil la București sau Bruxelles, era una previzibilă, susține politologul Alexei Tulbure. În cadrul unui interviu acordat portalului NOI.md, interlocutorul a precizat că destinația aleasă de un premier pentru prima vizită în străinătate nu poartă neapărat o încărcătură simbolică, dar poate fi stabilită în funcție de necesități sau planurile guvernului precedent.

„Dacă o cere situația, această vizită poate fi efectuată în orice capitală a lumii. În cazul răspunsului dat de Valeriu Streleț - București sau Bruxelles, era unul previzibil pentru că în mod declarativ guvernul păstrează orientarea europeană. Cît privește Bucureștiul, acesta este încă privit ca «avocatul Republicii Moldova în calea europeană». În opinia mea, însă, rolul României este unul duplicitar și nu e lipsit de echivocuri, pentru că România este gata să închidă ochii la orice fărădelegi, în cazul în care se păstrează la putere forțele declarate proeuropene. Moldova are nevoie de o prietenie care prevede și critică constructivă, obiectivă”, a explicat Tulbure.

Potrivit politologului, percepția europenilor despre Republica Moldova a fost formată anume de București, întrucît această sarcină, pe parcursul ultimilor ani, a fost delegată anume statului vecin. „Faptul că dreptul de a forma poziția europeană a fost delegat Bucureștiului a fost o greșeală, inclusiv a celor care au promovat Parteneriatul Estic. Trebuie să revedem această abordare pentru că la bine nu a dus”, a explicat interlocutorul.
Totodată, politologul a apreciat drept realistă poziția exprimată de premier față de ideile unioniste. Potrivit lui Tulbure, Valeriu Streleț nu a făcut decît să confirme că subiectul unirii Republicii Moldova cu România nu este pe agenda oficială nici a Chișinăului și nici a Bucureștiului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?