X 
Arşiţa stiri: 188
Jocurile Olimpice stiri: 148
Transnistria stiri: 1457

The Economist: Economia Moldovei poate stagna de la 5% în 2014 la 2% în 2015

6 aug. 2015,, 14:00   Economie
2657 0
The Economist: экономика РМ может стагнировать с 5% до 2%
Foto: vfocuse.md
Furtul din bănci a unui miliard de dolari SUA, din noiembrie 2014, a pus Guvernul Moldovei în asemenea situaţie că deja spre sfîrşitul verii statul nu va fi în stare să achite salariile şi pensiile. Despre acest lucru scrie revista The Economist, care indică că frauda a adus trei bănci în prag de insolvabilitate.

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează publicaţia, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a vărsat 12,5 miliarde de lei ($660 mil.) în capitalul acestora.

"Extinderea enormă a ofertei monetare a provocat dublarea inflaţiei, pînă la 8% şi deprecierea valutei naţionale. În final cursul acesteia a scăzut cu 20% faţă de dolarul SUA în 2015. Ca răspuns la saltul inflaţiei, BNM a majorat rata refinanţării. Aceasta, de rînd cu actuala stare a băncilor, este cauza suspendării investiţiilor", se menționează în articol.

Publicaţia citează nota Băncii Mondiale, conform căreia "recesiunea din Rusia va reduce creşterea PIB-ului Moldovei cu 4,6%. În rezultat, economia poate stagna de la creşterea de 5% în 2015 la reducerea de 2% în 2015".

În articol se precizează că, în legătură cu situaţia din sectorul bancar, partenerii externi care finanţează Guvernul Republicii Moldova suspendă asistenţa pînă cînd nu vor vedea un progres real în lupta cu corupţia şi managementul defectuos din sectorul financiar.

"Guvernul speră la obţinerea creditelor preferenţiale pentru acoperirea deficitului bugetului, care, conform prognozelor, va constitui 7% din PIB. Din cauza pierderii intrărilor fiscale, provocate de recesiune, deficitul bugetului va creşte. Guvernul a redus cheltuielile şi a îngheţat din iulie toate proiectele investiţionale", scrie publicaţia.

"Frauda bancară, evident, a fost muşamalizată. BERD a încercat să cumpere recent pachetul majoritar de acţiuni ale Victoriabank, una dintre cele mai mari bănci private, pentru a asigura un aflux continuu de creditare a întreprinderilor locale. Guvernul a blocat achiziţionarea pachetului, fără a prezenta argumente", a menţionat Francis Malige din BERD.

"Soarta Moldovei nu-i obligatoriu să fie atît de sumbră. Ţara are frontieră comună cu UE şi un nivel competitiv al salariului lunar de un pic mai mare de 200 de euro. Trebuie să fie o economie de export cu ritmuri rapide de dezvoltare", citează revista spusele lui Alex Kremer, şeful reprezentanţei Băncii Mondiale în Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав