X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Streleț: Nu vom avea default

3 aug. 2015,, 10:00   Economie
2799 4
Foto: voceabasarabiei.net
„În cazul în care într-o lună și jumătate de la sosirea primei misiuni a FMI în Moldova nu vor fi rezultate concrete, înseamnă că lucrurile stau prost”, a declarat premierul Valeriu Streleț într-un interviu acordat postului de televiziune „RTR-Moldova”, informează NOI.md.

„Pînă la sfîrșitul lunii octombrie sau în prima decadă a lunii noiembrie am putea avea deja rezultate, inclusiv angajamente reciproce concrete în scris. Important însă este faptul că FMI va da un semnal pozitiv altor parteneri de dezvoltare, în primul rînd, Băncii Mondiale și UE. Aceasta înseamnă că vom putea reduce un pic presiunile în sistemul bugetar. Putem afirma cu siguranță că vom face față tuturor plăților sociale și publice. O posibilă neachitare a salariilor sau pensiilor este exclusă. Pînă la sfîrșitul anului totul va fi în regulă, la fel va fi și la anul”, a dat asigurări prim-ministrul.

Potrivit lui Valeriu Streleț, în cazul în care Moldova nu va obține susținerea bugetară la care spera, este posibil ca unele proiecte de infrastructură să fie amînate pînă la timpuri mai bune. Bineînțeles, aceasta este un lucru negativ, pentru că orice proiect investițional înseamnă locuri de muncă, că inima economiei se zbate. Este vorba de fonduri importante. O parte din creșterea economică din ultimii ani a fost asigurată inclusiv din contul proiectelor investiționale, datorită cărora avem mii de obiecte: grădinițe de copii, drumuri locale și naționale, iluminare etc. Aceste proiecte deocamdată nu au fost stopate.

„Nu vom avea default, deoarece default-ul înseamnă incapacitatea de a onora plățile externe și angajamentele interne. Noi nu ne confruntăm cu așa ceva. Toate plățile vor fi asigurate la timp. La prima ședință a Guvernului am anunțat că sarcina noastră principală este stabilizarea macroeconomică. Este vorba de măsurile pe care urmează să le întreprindă Banca Națională a Moldovei și Executivul la negocierile cu FMI, astfel încît în Moldova să vină mijloace valutare de la donatorii internaționali, care ar permite să echilibrăm balanță de plăți a țării. Pe de altă parte, sînt necesare măsuri energice pentru ca BNM să poată reveni la rata de bază mai mică de 10%”, a spus Valeriu Streleț.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?